Arkivbild: Var fjärde tvångsutvisning kan inte genomföras Foto: Anders Wiklund/TT

Var fjärde tvångsutvisning kan inte genomföras

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde person som ska utvisas från Sverige av polisen kan inte tvingas att återvända till sitt hemland eftersom de är medborgare i länder som enbart tar emot dem som återvänder frivilligt.

Det handlar om människor som har fått avslag på asylansökan eller som har begått brott och dömts till utvisning.

-De kan bli kvar i landet i flera år, säger Natalya Carlsson, polisens nationella operativa avdelning, till Svenska Dagbladet.

Det finns cirka 12 200 så kallade öppna ärenden i polisens system, alltså ärenden som överlämnats från Migrationsverket eller någon domstol. Cirka 2 900 av dem är medborgare i länder som kräver återvändarens medverkan – och det innebär i princip att personen inte kan utvisas med tvång.

Natalya Carlsson uppger att polisen normalt inte försöker genomföra tvångsutvisningar i de fall där man vet att hemlandet endast tar emot egna medborgare som återvänder frivilligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer