Foto: TT

Var sjunde SD-politiker hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna mister närmare fem kommunpolitiker i veckan. Tomma stolar och politiska vildar gör att partiet mist kontrollen över sex procent av sina mandat, enligt tidskriften Expo.

Avhoppen från Sverigedemokraterna fortsätter, trots att partiet försäkrat att man tagit tag i problemet, enligt en kartläggning i det kommande numret av tidskriften Expo.

Av 1.324 kommunpolitiker har 186 ordinarie ledamöter och 78 ersättare lämnat sina uppdrag. Det motsvarar en av sju SD-politiker eller närmare fem i veckan.

Tomma stolar

Avhoppen har lett till att 36 stolar står tomma. Samtidigt sitter politiska vildar som ordinarie ledamöter på Sverigedemokraternas mandat.

Flera avhoppare och politiska vildar uppger för Expo att konflikter och interna maktkamper ligger bakom.

– Vi har lämnat Sverigedemokraterna för att vi förstått att partiet inte sköts bra. I Trelleborg har de inte lyft några politiska frågor utan allt handlar bara om politiska arvoden, säger Trelleborgspolitikern Jan Larsson, som gått över till Moderaterna, till Expo.

Uno Björkman, som lämnat sitt SD-mandat i Nässjö, säger till tidningen:

– De här eländiga konflikterna har dominerat helt, vi har inte kunnat jobba seriöst politiskt sedan valet.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge tycker att Expos granskning ger en felaktig bild av verkligheten. De flesta avhoppen skedde förra året och de flesta som hoppat av var personer som skrivit upp sig själva på listorna, säger han till SVT Nyheter.

Interaktiv grafik: Här finns de tomma stolarna

SD har 1.324 mandat i landets kommuner. 186 ordinarie ledamöter har avsagt sig sina uppdrag, liksom 78 ersättare.

Över 79 mandat har SD tappat kontrollen. Partiet har 36 tomma stolar, jämför en med tom stol för de övriga partierna tillsammans. 43 politiska vildar är ordinarie ledamöter på SD-mandat. Utöver dem finns politiska vildar på fyra ersättarposter.

Källa: Expo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer