Foto: TT.

Var tionde student får avslag från CSN

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tionde student får avslag på sina studiemedel på grund av att de inte klarar tillräckligt många kurser. Det visar en ny rapport från CSN.

– Om jag inte får pengar nästa månad är det kört, säger Therese Prohorenko, som läser till personalvetare på Södertörns högskola.

Enligt en ny rapport från CSN har andelen studenter som får sina studiemedelsansökningar avslagna från CSN fördubblats de senaste sex åren, och ökningen ser ut att fortsätta.

– Det är tydligt att det beror på den skärpta lagstiftningen som trädde i kraft 2010, säger Andreas Dahlkvist, utredare på CSN.

Lagen skärptes 2010

Innan 2010 fick man studiemedel utifrån hur studierna förväntades gå, sedan skärptes lagen och nu krävs det att man klarar kurserna för att man ska fortsätta få pengarna.

– Jag har tur som jobbat extra och har lite sparpengar, annars vet jag inte vad jag skulle göra, hyran måste betalas och så vill jag gärna äta lite, säger Therese Prohorenko, som precis fått avslag från CSN.

Avslag kan leda till avhopp

Therese Prohorenko säger att det får stora konsekvenser för den enskilda studenten som får avslag då de flesta är helt beroende av pengarna från CSN.

Motivet till lagändringen var att fler skulle ta sig igenom hela utbildningen och enligt CSN:s rapport har fler återkvalificerat sig snabbare. Andreas Dahlkvist säger att det skapas två tydliga grupper. En del kommer snabbt tillbaka till studierna medan för andra kan avslaget resultera i avhopp och stora studieskulder.

– En del blir väldigt stressade av att inte få pengar och den yttersta konsekvensen blir att de inte fortsätter plugga, säger Andreas Dahlkvist.

Therese Prohorenko försöker att inte ägna avslaget allt för mycket tid och energi.

 – Jag fokuserar på studierna och inte på det negativa, det ska nog lösa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.