En av tre åklagare vill ha anonyma vittnen

Uppdaterad
Publicerad

För att bekämpa den grova organiserade brottsligheten vill nu var tredje åklagare som svarat i SVT:s stora undersökning tillåtna anonyma vittnen i domstolar. Men bland advokaterna finns ett hårt motstånd.

En av frågorna vi ställde i undersökningen var om landets åklagare, advokater  och domare var beredda att tillåta anonyma vittnen ”undantagsvis och under noga reglerade former” i domstolarna.

Bland åklagarna ville 176 av 504 som svarat på frågan eller 35 procent tillåta anonyma vittnen i domstolarna.

Anonyma vittnen

”Svårare och svårare att få personer att vittna”

Kammaråklagare Jerker Asplund arbetar i Stockholms södra förorter och möter ofta  vittnen som inte vill prata med vare sig polisen eller åklagare.

-Det blir svårare och svårare att få personer att våga komma till domstolen och vittna. Det är också svårt för polisen att få personer att våga berätta vad som hänt. Det har försvårat ett antal utredningar som jag har varit förundersökningsledare för, berättar han.  

I kampen mot den grova organiserade brottsligheten anser Jerker Asplund att man bör tillåta anonyma vitttnen i undantagsfall och under noga kontrollerade former i svenska domstolar.

-Jag tycker att det skulle kunna finnas en möjlighet att införa den form av anonyma vittnen som finns exempelvis i det norska rättssystemet. Det handlar om väldigt grova brott,  det handlar om att det inte är den avgörande bevisningen och i det lilla fåtalet fall tycker jag att det är rimligt och den praxis jag tagit del av från Europadomstolen tillåter också anonyma vittnen, säger han.

”De spelar inte efter våra regler”

Bland domarna som svarat i vår enkät vill 51 av 340 som svarat på frågan eller 15 procent tillåta anonyma vittnen i domstolarna. Stefan Strömberg är lagman och chef för Göteborgs tingsrätt:

-Jag tror att vi måste vara beredda på att det möjligen kan bli på det sättet, därför att när det gäller den organiserade brottsligheten så är det så att de inte spelar efter våra regler och det innebär att vi måste se över våra regler för att ha en möjlighet att trycka tillbaka dem. De är ju ett hot mot samhället, säger Stefan Strömberg.

Stort motstånd bland advokatena

Bland advokaterna verkar motståndet mot anonyma vittnen vara stort. Bara 28 av 302 som svarat på frågan eller nio procent vill tillåta anonyma vittnen i domstolar.

Christer Söderberg är advokat och har deltagit i flera stora uppmärksammade rättegångar, bland annat som advokat i  Knutbymålet.

-Jag är oerhört kritisk mot detta. När man i en försvararroll ska ställa frågor till ett vittne så är det ett helhetsintryck man ändå vill ha. Även om vittnet är rädd så får man läsa in vad det har för betydelse i trovärdighet och tillförlitlighet. Anonymiteten gör ju att man tappar i tillförlitlighet, säger advokat Christer Söderberg.

Rädsla för hot hos vittnen stort problem

Vår undersökning visar också att hot och rädsla för hot hos vittnen är ett stort problem för rättsväsendet. 46 procent av alla som svarade på frågan tycker att hot eller rädsla för hot är ett stort eller mycket stort problem. Och på frågan om hot eller rädslan för hot har ökat hos vittnen svarade hela 64 procent ja.

Men Jerker Asplund menar att i de flesta fall är obehaget hos vittnen eller brottsoffer obefogat.

-I de allra flesta fallen finns det ingenting att att vara rädd för. Det är inte farligt att prata med polisen trots att många upplever det, säger kammaråklagare Jerker Asplund.

Så här gjorde vi undersökningen

Vi skickade frågorna till alla åklagare och domare (tingsrätt och hovrätt) som arbetar med brottmål och alla advokater och målsägandebiträden som arbetar med brottmål och är medlemmar i Advokatsamfundet. Totalt har 2.166 personer fått våra frågor. Av dem har 1.239 personer svarat – 57 procent.

Se justitieminister Beatrice Ask i Aktuellt 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anonyma vittnen

Mer i ämnet