Många barn utsätts för näthat. Arkivbild. Foto: TT

Skolorna får hård kritik – dåliga på att stoppa mobbning på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje elev på högstadiet uppger att elever varje månad utsätts för kränkande behandling eller trakasserier på nätet, enligt Skolinspektionens nya undersökning. Men majoriteten skolor får kritik för att inte göra tillräckligt för att motverka mobbningen.

Skolinspektionen har granskat 24 skolor på olika orter i Sverige. Elever och skolpersonal har fått svara på en enkät om nätmobbning. Vissa har intervjuats. 

31 procent av de tillfrågade uppger att det sker kränkningar eller trakasserier på nätet av eleverna på skolan någon gång i månaden. 13 procent uppger att eleverna utsätts flera gånger i veckan. 

– Det är allvarligt. Ingen elev ska bli kränkt i skolan eller på nätet. Det är förvånande att skolorna inte har kommit längre med det här arbetet när nätet är en så stor del av elevernas vardag, säger Hanna Antonsson, utredare på Skolinspektionen som varit med och gjort undersökningen

I Friends nätrapport från 2016 uppger drygt 30 procent att de själva blivit kränkta på nätet det senaste året, står det i rapporten.

Kartlägger inte trakasserierna

Syftet är att granska om skolorna bedriver ett arbete som motverkar kränkningar på nätet, samt om de utreds och leder till åtgärder.

Skolinspektionen menar att skolornas förebyggande arbete brister och nätkränkningar pågår ofta utan att skolpersonalen känner till det.  

Majoriteten av de granskade skolorna får kritik för att de inte gör tillräckliga insatser mot nätmobbning. Till exempel utförs inte ordentliga kartläggningar av trakasserier på nätet. Samtidigt står det i skollagen att skolorna ska förebygga kränkande behandling.  

– Det som behöver förbättras är medvetenheten och kunskapen om kränkningar på nätet. Här ser vi att enskilda lärare kan ha stor kunskap och engagemang kring elever och hur de agerar på nätet. Men på systemnivå, på skolnivå så finns inte det här tänket på alla skolor, säger Hanna Antonsson. 

Både elever och personal beskriver att språkbruket på skolan kan vara hårt och det återspeglas på nätet. 

”Måste ta ett tydligt ansvar”

Nätkränkningarna kan till exempel röra sig om nedsättande kommentarer eller att någon lägger upp en bild på någon annan utan tillåtelse. Det kan ske både på sociala medier, på spel eller på internetforum.  

Enligt Skolinspektionen kan det vara svårt för skolpersonalen att få reda på om det förekommer mobbning på nätet. Skolorna behöver därför hitta nya metoder för att få kännedom om vad som händer mellan eleverna.  

– Jag tror att det är ett svårt arbete och man måste ta greppet på skolnivå, så att det inte blir enskilda lärare eller eldsjälar som driver de här frågorna. Här måste rektorer och huvudmän kliva in och ta ett tydligt ansvar, säger Hanna Antonsson på Skolinspektionen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.