Var tredje pension under fattiggräns

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 35 procent av Sveriges pensionärer har allmänna ersättningar under fattigdomsgränsen 10 800 kronor i månaden, enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten.

Undersökningen, som omfattar 800 000 tusen personer som är 66 år eller äldre, visar att nästan varannan kvinna ligger under gränsen mot var fjärde bland männen.

Enligt Pensionsmyndigheten är det fyra grupper som löper särskilt stor risk att få låg framtida pension: Gifta kvinnor (sett enbart till deras egen inkomst), ogifta pensionärer av båda könen, de som flyttat till Sverige sent i livet och de som saknar tjänstepension och andra inkomster i pensionen.

”Det riskgrupperna behöver veta är hur de kan påverka sin pension. Bland annat genom att jobba heltid, se till att arbetsgivaren betalar in tjänstepension och att det lönar sig att jobba länge, även om du inte alltid får mer i pension”, säger pensionsexperten Monica Petersson i ett skriftligt uttalande.

”Hitta nya möjligheter att höja pensionen”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att en av de största samhällsutmaningarna de kommande 10-15 åren är att hitta nya möjligheter att höja pensionen för de flesta. Han tror att många människor i Sverige är omedvetna om hur låg pension de kan förväntas få i framtiden.

– Det nya pensionssystemet har ju visat sig varit väldigt bra för att klara den ekonomiska utvecklingen, men nu måste det komma mer fokus på hur man ska hjälpa de lågavlönade att komma upp, säger han till TT.

LO välkomnar en diskussion om hur man kan förlänga arbetstiden, men för att fler ska kunna jobba längre krävs en massiv satsning på arbetsmiljö, säger Thorwaldsson. Kvinnodominerade yrken måste också få en möjlighet att komma upp i arbetstid.

– Där är vi kvar i deltidsträsket i Sverige och det är det som slår igenom i den här undersökningen.

Fakta: Vem är fattig?

Visa

Pensionsmyndigheten har använt SCB/Eurostats definition av fattigdom vilket innebär att den som har en inkomsstandard, det vill säga inkomst efter skatt, under 60 procent av medianinkomsten för befolkningen som helhet är fattig.

Medianen för inkomststandard i befolkningen i Sverige är cirka 18 000 kronor i månaden. 60 procent av det blir 10 800 kronor i månaden.

Pensionsmyndighetens undersökning analyserar inkomststandarden för 800 000 personer, som är födda 1938 eller senare, minst 66 år gamla, har ett hundraprocentigt uttag av allmän pension och har bott minst 30 år som vuxna i Sverige.

Senare kommer Pensionsmyndigheten med en större utredning om inkomststandarden för pensionärer som omfattar även födda före 1938 (ATP-pensionärer), deltidspensionärer och även pensionärer som bott färre år i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer