Var tredje svensk kan inte simma 200 m

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av svenskarna tror inte att de kan simma 200 meter, visar en undersökning från Svenska livräddningssällskapet (SLS). Nu vill SLS att det blir lag på att bära flytväst på sjön.

-Med tanke på att vi har en lång kust och att vi har en kultur där vi badar mycket är resultatet allvarligt, säger Anders Wernsten, informations- ansvarig på SLS.

Var fjärde säger att de badat med en alkoholmängd som överstiger fem stark- öl i kroppen, och fyra av tio använder aldrig flytväst enligt undersökningen.

Gratis undervisning

I fjol drunknade 85 personer. Merparten av olyckorna inträffade under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Därför bestämde sig SLS för att genomföra en attitydundersökning om svenskarnas uppfattning om simning. Den omfattar 2000 vuxna och 400 barn. De vuxna har svarat via internet och barnen har intervjuats.

100 procent av de tillfrågade anser att barn ska få kostnadsfri simundervisning och 75 procent tycker att vuxna som inte kan simma ska få undervisning gratis. 30 procent säger att de skulle vilja simma bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.