Många svenskar känner sig fast i sockret. Foto: TT

Var tredje svensk tröstäter socker

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje svensk använder socker för att lindra emotionellt obehag. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Viktväktarna.

Att tröstäta är ett vanligt fenomen. Många är vi väl som känt att man verkligen förtjänar den där kanelbullen efter en jobbig dag. Debatten om sockerberoende har seglat upp nyligen efter en Sifo-undersökning där var tredje svensk vill ha en skatt på socker. Nu visar också ännu en ny undersökning från Sifo att 30 procent har använt socker för att lindra känslomässigt obehag.

Nästan varannan svensk (46 procent) känner också att hen behöver eller vill ändra sitt sätt att äta eller handskas med sötsaker. Samma undersökning visar att var tredje svensk tycker att varors innehållsförteckning är svårtolkade när det kommer till just sockret.

Främst kvinnor drabbade

Resultatet visar att det främst är kvinnor som använt sötsaker för att lindra känslomässigt obehag som nedstämdhet, ilska eller tristess det senaste året.

Viktväktarna, som står bakom den senaste Sifo-undersökningen, välkomnar debatten om en sockerskatt, som SVT Nyheter rapporterat om tidigare, något som dock avfärdas av hälsominister Gabriel Wikström.

– Övervikt och fetma blir ett allt större folkhälsoproblem och det är nödvändigt för samhället att ta ansvar. Att kunna unna sig sötsaker är och ska vara en självklarhet för de allra flesta men konsumenter i dag – inte minst de som är extra känsliga – måste också få tydligare vägledning när det kommer till det dolda sockret så att de har en sportslig chans att göra medvetna val, säger Ulrika Ennen, marknadsdirektör på Viktväktarna.

Så gjordes undersökningen:

  • Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 25–29 maj 2016.
  • Totalt intervjuades 1056 personer i ålder 15-79 år.
  • Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
  • Undersökningen är gjord med diagnosverktyget UNCOPE som används för att utvärdera risken för olika typer av beroende, framtaget av Dr Norman G. Hoffmann 1999.
  • Bokstäverna i UNCOPE står för olika delar av ett beroende som täcks in med varsin fråga – och nu har alltså ViktVäktarna ställt dessa sex frågor till svenska folket för att utvärdera våra attityder och vårt beteende när det kommer till socker.
  • I undersökningen definierades sötsaker som läsk, saft, godis, glass, kakos, bullar och andra sockerrika snacks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.