Var tredje vanvårdad får ingen ersättning

Uppdaterad
Publicerad
Många av de som ansökt om ersättning för vanvård på barnhem eller i fosterhem har fått avslag.

Hittills har drygt 3.000 personer ansökt om att få den ekonomiska ersättning som vanvårdade barn på barnhem eller i fosterhem kan ha rätt till. 389 ärenden har avgjorts och av dem har 261 personer fått ersättningen på 250 000 kronor. 128 personer har hittills fått nej på sin ansökan.

Ersättningsnämnden är den myndighet som ska hantera och besluta om ansökningarna. Den bildades 1 januari i år och möjligheten att ansöka om ersättning finns till den 31 december 2014.

Den ersättning vanvårdade kan ha rätt till är på 250.000 kronor – samma summa för alla. En anledning är att man velat undvika orättvisor och att slippa gradera människors lidande. Summan ska inte påverka socialbidrag, bostadsbidrag och andra ersättningar. Däremot kan Kronofogdemyndigheten kräva in pengarna från personer som har skulder.

Personer som kan söka ska ha varit omhändertagna mellan 1920 och 1980 och utsatts för övergrepp och försummelser av allvarlig art. Att lagen inte gäller för dem som vanvårdats efter 1980 har fått hård kritik.

Inte heller den som vanvårdats i samhällets regi för att föräldrar frivilligt lämnade bort sina barn kan få ersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer