Foto: SVT-Grafik

Mer än varannan svensk för tjock

Uppdaterad
Publicerad

Mer än varannan svensk är överviktig – trots att vi i dag äter bättre än tidigare.   Det visar en ny stor rapport från Livsmedelsverket.

Enligt den rikstäckande undersökningen Riksmaten, om svenskarnas matvanor, som Livsmedelsverket i dag presenterade så äter vi mer hälsomsam mat än vid tidigare undersökningar.

 Men trots det får vi fortfarande i oss för mycket fet, söt, och salt mat och för lite frukt, grönsaker och fisk.

-Jag kommer från Estland och har bott här i tre år och jag tycker att det är stor skillnad på hur fet den svenska maten är jämfört med maten i Estland. Också människorna här i Sverige är tjoclare – och jag har gått upp 20 kilo sedan jag flyttade hit, berättar Kate Halliste.

Unga äter sämre

Och att gå upp i vikt är hon inte ensam om,  I dag finns det fler feta eller överviktiga svenska män jämfört med andelen normalviktiga. De svenska kvinnorna ligger bättre till men har också blivit tyngre sedan förra undersökningen för 15 år sedan.

-Brist på frukt och grönt, för lite fullkorn och för mycket läsk är faktorer bakom viktökningen. Men framförallt är det så att vi äter mer än vi gör av med – vi äter helt enklet för mycket, säger Anna Karin Lindroos, chef för livsmedelsenheten på Livsmedelsverket.

Riksmaten bygger på svar från nästan 2.000 vuxna som registrerat allt de ätit och druckit under fyra dagar och visar att det är unga mellan 18 och 30 som har de sämsta matvanorna.

För mycket läsk och godis

-Gruppen unga vuxna intar alldelses för stora volymer läsk, snacks och sötsaker, säger Inger Andersson, genereladirektör på Livsmedelsverket. 

Sämst matvanor har de unga kvinnorna och på livsmedelsverket ser man med oro  på gruppens låga intag av bland annat D-vitamin och järn eftersom kvinnor i barnafödandeålder behöver fylla på kroppens föråd av näringsämnen.

-En direkt konsekvens är ju att många unga kvinnor har järnbrist vilket kan göra dem trötta. En mer långsiktig konsekvens är ju att många unga kvinnor kommer att bli gravida och föda barn och då är det jätteviktigt att de har en bra näringsstatus inför graviditeten, säger Anna Karin Lindroos.

Svensken 3 kg tyngre på 15 år

Svensken har i genomsnitt har vikten ökat med cirka 3 kg de senaste 15 åren. Andelen män som är överviktiga eller feta är nu 57% och motsvarande siffra för kvinnorna är 42%. .

Enligt   undersökningen är det oroande att:

* 40% äter för mycket socker

* 80% äter för mycket mättat fett

* 70% äter för mycket salt

* 80% äter för lite frukt och grönsaker

* 90% äter för lite fullkorn

* 15% av energiintaget kommer från godis, bakverk, snacks och läsk

* konsumtionen av smör ökar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.