Flyktingar kliver av tåget bakom det nya staketet efter id-kontroll vid Hyllie station i Malmö. Foto: Johan Nilsson, TT

Varannan väljare vill ta emot färre flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sveriges flyktingmottagande redan minskat drastiskt så vill varannan svensk ta emot färre flyktingar än i dag. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

För Miljöpartiet, som i dag har sin dag i Almedalen, har flyktingpolitiken varit en återkommande huvudvärk.

I samband med flyktingkrisen 2015 var partiet med och stramade åt flyktingmottagandet rejält, få glömmer presskonferensen när dåvarande språkrör Åsa Romson gråtande berättade hur hon ställde sig bakom den skärpta asylpolitiken. Den hårdare linjen var smärtsam för många miljöpartister, och ledningen har lovat att asylpolitiken ska bli öppnare så fort som möjligt.

Almedalen 2017

Läs mer: Romson i tårar: ”Fruktansvärda beslut”

Men varannan svensk är i dag inte alls med på att ta emot fler. Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter så anser 49 procent av de tillfrågade att Sverige ska ta emot färre flyktingar än i dag. När Novus ställde samma fråga i oktober 2015, alltså mitt under brinnande flyktingkris, svarade 33 procent att de ville ta emot färre flyktingar.

LÄS MER: Stort stöd för regeringens flyktingpolitik

29 procent tycker att Sverige ska ta emot lika många som i dag, 15 procent vill ta emot fler och sju procent har ingen uppfattning i frågan.

”Kunskapen sannolikt låg”

Torbjörn Sjöström, vd på Novus, tycker siffrorna är intressanta.

– Trots att vi nu har ett flyktningmottagande anpassat till EU:s miniminivå så vill varannan svensk att vi ska ta emot färre. Sannolikt är kunskapen mycket låg kring var vi är i dag, och bilden av Sverige som den humanitära stormakten sitter kvar hos de flesta.

Fram till juni i år hade drygt 9.000 personer sökt asyl i Sverige. Under hela 2015 ansökte nästan 163.000 personer om asyl.

”Stort problem”

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson konstaterar att frågan är svår för partiet, särskilt nu när de sitter i regeringsställning.

LÄS MER: Nytt förslag: Flyktingar får inte välja land

– Det är naturligtvis ett stort problem för Miljöpartiet att man så tydligt går i otakt med väljarna i en av partiets viktigaste frågor.

– Om man hade varit i opposition hade man kunnat rikta in sig på den mindre grupp väljare som är emot den här skärpta flyktinglagstiftningen. Men nu sitter de i regeringsställning med Socialdemokraterna och skulle man driva den linjen där, då spräcker man regeringen och det är ännu värre anser Miljöpartiets ledning.

Väljarna sviker

Miljöpartiet har de senaste åren haft ett fallande väljarstöd i Novus opinionsundersökningar. I juni 2014 hade partiet 11,3 procent av väljarnas röster. Tre år senare är samma siffra 4,5 procent.

– Väljartappet beror på flera saker. Bland annat skandalerna kring Mehmet Kaplan som ansågs gå den turkiska regeringens ärenden. Men också att man i regeringsställning har tvingats kompromissa i många av partiets kärnfrågor såsom invandringsfrågan, energifrågan och i vapenexportsavtalen för att nämna några, säger Mats Knutson.

Så gjordes undersökningen

Novus undersökning genomfördes på uppdrag av SVT Nyheter och är baserad på 1014 intervjuer med ett riksrepresentativt urval av personer i åldrarna 18-79 år.

Frågan som ställdes var:

Asylsökande som flyr från sitt hemland t.ex. pga krig, oroligheter eller förföljelse pga politisk åskådning brukar i dagligt tal kallas för flyktingar. Anser du att Sverige bör ta emot fler eller färre flyktingar enligt ovanstående beskrivning?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet