Foto: SVT

Sverige betalar när läkare vårdar svenskar utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar som söker planerad vård utomlands har fyrfaldigats de senaste åren. I Norge och Danmark driver svenska läkare kliniker dit patienter flygs in, och sedan skickas räkningen till landstingen i Sverige.

– Jag tycker egentligen att det är helt konstigt och sjukt att patienter måste åka på det här sättet för att få hjälp. Att de inte får hjälp i sitt hemlandsting, säger docent och överläkare Carl Swartling som driver Svedklinikken i Köpenhamn.

Fastnat i vårdkön

På kliniken behandlas patienter som lider av hyperhidros vilket innebär onormalt kraftig svettning. Så gott som alla patienter här är svenskar – 95 procent berättar Swartling. Det är ingen slump att mottagningen ligger i Kastrup, nära flygplatsen. Både patienterna och en stor del av vårdpersonalen flygs in från Sverige.

– Redan på flyget börjar kontakten. Vi träffas i luften, berättar Swartling.

Att de sökt sig till hans klinik beror på olika saker. Somliga har fastnat i vårdkön i sina hemlandsting, och andra får inte den behandling som de önskar hemma.

Genom ett EU-direktiv, som i höstas också blivit en svensk lag, har EU-medborgare rätt till kostnadsfri vård i unionens alla länder, om det är vård som patienten har rätt till i hemlandet.

De senaste åren har antalet svenskar som utnyttjar detta ökar kraftigt – från 1.100 (2009) till 4.400 (2012).

”Kortslutit landstinget”

Kostnaden för detta var 61 miljoner kronor för 2012. Siffrorna för 2013 är ännu inte färdiga, men Svedklinikken uppger att de haft en kraftig ökning av besök under förra året.

– Vi har kortslutit landstinget kan man säga. Du kan gärna se oss som rebeller, säger Carl Swartling som tycker att EU-vården ger makten åt patienterna.

En av klinikens patienter är Liz Hanafin från Stockholm. Hon reser till Köpenhamn för behandling var tredje månad. Även om behandlingen innebär 350 nålstick med sprutor så är hon ändå glad efteråt på väg tillbaka till flygplatsen.

– Då kan jag leva som vanligt. Jag behöver inte ta med mig deodorand, extra kläder eller handduk. Jag kan bara gå iväg på morgonen precis som alla andra, berättar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.