Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har varit med om en del tragiska fall”, säger verksamhetschefen Annika Rusko Andersson. Foto: Andreas Hult /SVT

Vårdcentraler riktar skarp kritik mot psykiatrin: ”Kan handla om liv och död”

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med svåra psykiatriska besvär får inte den vård de behöver. De fastnar inom primärvården när de borde behandlas inom psykiatrin.

Det uppger en stor majoritet av drygt 330 vårdcentraler i en enkät från SVT Nyheter. Flera kritiserar psykiatrin för att skjuta ifrån sig ansvar för patienter.

–  Det kan handla om liv och död, säger Annika Rusko Andersson, verksamhetschef på en vårdcentral i Kungälv.

Psykiatrin å sin sida kritiserar primärvården för att inte ta sitt ansvar.

SVT Nyheters enkät har besvarats av ansvariga på 334 vårdcentraler runtom i landet och flera riktar skarp kritik mot psykiatrin.

“Ingen patient är tillräckligt sjuk för att psykiatrin ska ta den.”

“Det är som att försöka ta sig in på Fort Knox.” 

“Vi har i princip slutat skicka remisser då de flesta kommer tillbaka.”

 Så skriver några av de som svarat på enkäten.  

Saknar resurser för rätt vård

Nio av tio som svarat säger att de behöver ta hand om patienter som egentligen borde vårdas inom psykiatrin, och sju av tio att det sker minst några gånger i månaden.

En majoritet säger också att det har blivit vanligare.

– Eftersom vi varken har kompetens eller resurser att utföra den specialistpsykiatri som patienterna behöver är det här inte alls bra, säger Katarina Hellberg, verksamhetschef på en vårdcentral i Umeå.  

Larmar om allvarliga konsekvenser

Flera vårdcentraler berättar om patienter med lindrigare vårdbehov som trängs undan på grund av de mer krävande fallen.

Många larmar också om konsekvenserna för de som inte får specialistvård – som långa sjukskrivningar, missbruk och till och med självmord.  

– Det här är riktigt allvarligt. Det kan handla om liv och död, säger Annika Rusko Andersson, verksamhetschef på en vårdcentral i Kungälv.

Att patienter blir kvar på “fel” vårdnivå förklarar några vårdcentraler med långa väntetider inom psykiatrin, men nästan alla vårdcentraler anser att det beror på att psykiatrin avslår remisser som inte borde avslås.

Psykiatrin kritiserar primärvården 

Samtidigt har flera verksamhetschefer inom psykiatrin en helt annan bild. SVT Nyheter har varit i kontakt med 52 chefer runtom i landet. Sju av tio hävdar att de aldrig avvisar remisser för patienter som ingår i deras uppdrag.  

Många kritiserar istället primärvården.

”Primärvården klarar inte sitt uppdrag och remitterar patienter som egentligen bör ha sin vård där”, lyder ett svar till SVT Nyheter.

Annika Rusko Andersson på vårdcentralen i Kungälv känner inte igen sig i kritiken:   

– Jag har jobbat som läkare i 20 år och jag skriver inga onödiga remisser. 

Till SVT Nyheter säger ansvariga från båda vårdinstanserna att meningsskiljaktigheten kring vem som ska göra vad kan leda till att patienter fastnar i ett bollande utan att få vård alls.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är klart att det är helt oacceptabelt”, säger Martin Rödholm på Sveriges kommuner och regioner, SKR. Foto: Håkan Claesson/SVT

Ansvarsfördelning mellan primärvård och psykiatrin:

Ansvarsfördelningen mellan specialistpsykiatrin och primärvården ser olika ut i olika regioner, men enligt de flesta riktlinjer ansvarar primärvården för patienter med lätt till medelsvår psykisk ohälsa och psykiatrin för patienter med allvarligare psykiatriska problem.  

Psykiatrin har ofta fler och mer omfattande behandlingsmöjligheter och möjlighet att skriva ut mer specialiserade läkemedel. 

Så gjorde vi:

Vi har begärt ut kontaktuppgifter till landets samtliga vårdcentraler. Totalt fick vi in kontaktuppgifter till 1 191 vårdcentraler som alla blev inbjudna till att svara på SVT:s enkät. I enkäten ställde vi ett antal frågor om bland annat samverkan med specialistpsykiatrin. 

Vi har fått 317 enkätsvar gällande 334 vårdcentraler. Många svar rör en enskild vårdcentral medan andra har svarat samlat för flera. Vårdcentraler från samtliga 21 regioner har svarat på enkäten.  

SVT Nyheter har också bett pressansvariga i landets 21 regioner om kontaktuppgifter till verksamhetschefer inom den specialiserade psykiatrin. Via dem fick vi fram 136 mejlkontakter som vi skickade ut en enkät till. 52 av dem besvarade enkäten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.