Flera av de frågor som brukar betecknas som väljarnas viktigaste syns knappt till i debatten på Twitter. Dit hör skolfrågor, sjukvård och äldreomsorg. Foto: SVT Design/Sara Sundstedt och Kalle Fürst

Vården iskall på Twitter – slås stort av migration, mediekritik och motståndare

Uppdaterad
Publicerad

När ledarskribenterna twittrar är det vissa frågor som får stor spridning medan andra knappt syns alls. Vård, skola och omsorg lyser med sin frånvaro – trots att de tillhör väljarnas viktigaste frågor.

SVT Nyheter har under två månader kartlagt ledarskribenternas inlägg och de reaktioner de möter på Twitter. Kartläggningen omfattar drygt 16 000 konton och över 100 000 tweets. För att få en bild över vilka ämnen som väcker mest engagemang har vi rangordnat ledarskribenternas Twitter-inlägg utifrån vilka som har fått flest retweets.

När väljarna får ange vilka politiska frågor de tycker är viktigast är det i stort sett samma frågor som återkommer i flera mätningar under våren 2018. Invandring och integration samt lag och ordning är frågor som rankas högt av väljarna och som också väcker mycket engagemang på Twitter.

Val 2018 – #dinröst

Samtidigt lyser flera av väljarnas viktigaste frågor, exempelvis vård och skola, med sin frånvaro bland de budskap som får stor spridning på Twitter.

”Migrationsfrågan länge tabubelagd”

Alice Teodorescu, ledarskribent på Göteborgs-Posten, tycker inte det är märkligt att migrationen och lag och ordning toppar intresselistan.

– Det är en spegling av de frågor som engagerar väljarna mycket, och där just migrationsfrågan länge var så tabubelagd att det finns ett undertryckt behov av att få diskutera den.

Hon menar också att många frågor som tidigare diskuterades separat, till exempel kring skolan och omsorgen, i dag fått mer tydliga kopplingar till invandring och integration.

”Treenighet i toppen”

Anders Lindberg på Aftonbladet känner igen några av toppämnena på listan.

– Det finns ett slags treenighet i toppen av svenska Twitter: man är elak mot motståndarna, man pratar om invandring och man är mediekritisk. De tre sakerna finns nästan som en tråd i allting.

”Jag förstod att andra skulle reagera”

Sakine Madon, som skriver för Västmanlands Läns Tidning, gjorde succé med en kritiskt tweet om Socialstyrelsens uppmärksammade broschyr om barnäktenskap, som hon kommenterade med orden ”Som om det var skolsystemet man informerade om.”

– Där var jag snabb. Själva tweeten är ganska lågmäld, men jag behövde inte vara mer konfliktskapande utan förstod att andra skulle reagera på samma sätt som jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet