Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är kritisk mot förslag om höjd pensionsålder. Foto: TT

Vårdförbundet kritiskt till höjd pensionsålder

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras en genomgång av arbetsmarknadens parters syn på pensionsåldern för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). En majoritet är för enligt de som gjort genomgången men Vårdförbundet är kritiskt.  – Ska våra grupper orka krävs annat först, säger ordförande Sineva Ribeiro.

I dag presenterar den förre KD-ledaren Göran Hägglund och tidigare Metallbasen Göran Johnsson sin genomgång av vad som krävs för att arbetsmarknadens parter ska acceptera en höjd pensionsålder. Vid genomgången har de utgått från den pensionsutredning som presenterades 2013 och som föreslog att gränsen för att ta ut allmän pension höjs med 2 år till 63 år och att man ska ha möjlighet att arbeta fram till 69 års ålder jämfört med dagens 67.

Redan i går meddelade Göran Hägglund att en majoritet av arbetsmarknadens parter ställer sig bakom en höjd pensionsålder och är villiga att förhandla. Men det finns också kritiker.

– Skillnaderna i arbetsmiljö, arbetstid och ersättning är tydlig, vilket gör att kvinnor inom välfärdsyrken inte orkar i dag och går tidigt i pension. Om vi ändrar lagstiftningen så kommer klyftorna att öka i ett jämställdhetsperspektiv om man inte förändrar villkoren, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

För dåliga villkor

Enligt Sineva Ribeiro så är den grund som lagts för genomgången inte tillräcklig när det kommer till skillnaderna i villkor för olika branscher och mellan könen. Enligt Ribeiro talar ökade sjukskrivningstal, svår arbetsmiljö som många vårdanställda larmat om och dåliga förutsättningar att klara ett helt yrkesliv för flera yrkeskategorier – och de utredningar som gjort på området – sitt tydliga språk.

– Vi vet om hur det ser ut i de kvinnodominerade akademiska grupperna i dag, ändå nämns det inte överhuvudtaget i utredningen. Jag kan förstå att vi måste jobba längre om vi lever längre, de kan mina medlemmar också, men som det ser ut i våra yrkesgrupper idag är det inte möjligt. Ska våra grupper orka krävs någonting annat först.

Vårdförbundet vill se en tydligare nedbrytning av konsekvenserna för olika yrkesgrupper i underlaget och ifrågasätter också delar av de positiva ekonomiska effekterna.

– Som det ser ut i dag går redan många inom vården i pension tidigt, och många hamnar i fattigdomspension. Andra stannar fast de inte orkar för att de inte klarar sig annars. Om man inte åtgärdar villkoren för de här grupperna innan åldern höjs, kommer det här då att löna sig? Redan i dag är det människor som inte orkar arbeta hela vägen, och det kostar pengar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.