Petter Karlsson är inköpschef på Region Uppsala Foto: TT/Region Uppsala

Vårdkaoset: Leverantören river gamla ordrar

Publicerad

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna fortsätter. Leverantören Apotekstjänst kommer att förstöra ett stort antal ordrar som regionerna skickat i förra veckan – eftersom man inte klarar av att reda ut vad som redan levererats akut.

Apotekstjänst har nu skickat en handlingsplan till Varuförsörjningen, samarbetsorganet mellan regionerna Dalarna, Västmanland, Sörmland, Uppsala och Örebro. Men det är en handlingsplan som på en punkt kan ge merarbete ute på sjukhusen.

I vanliga fall skickar sjukhusen sina beställningar digitalt, och ska i normalfallet kunna räkna med leverans inom 48 timmar.

Men i förra veckan tvingades man komplettera med ett akutsystem för saker som behövdes inom 24 timmar.

– Och det har kommit många många många akutordrar, berättar Varuförsörjningens enhetschef Petter Karlsson för SVT.

Makulerar gamla ordrar

Nu tror Apotekstjänst att många av de gamla, normala ordrarna redan har levererats som akutordrar. Men enligt Petter Karlsson kan företaget inte reda ut vad som redan levererats, och av det skälet väljer man nu att makulera de gamla normalordrarna.

Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo har avböjt SVT:s intervjuförfrågningar. Han skriver till SVT att Apotekstjänst arbetar ”dygnet runt för att lösa den mycket bekymmersamma situationen. Vi har efter diskussioner med berörda regioner fastställt en plan för att arbeta ikapp så snart som möjligt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet