– Jag har inte fyllt i en diskmaskin eller en tvättmaskin på snart ett år, säger Lea Östman som nu har väntat på sin höftledsoperation i mer än ett år. Foto: SVT

Vårdberget växer i pandemin – över hundratusen operationer väntar på att genomföras

Uppdaterad
Publicerad

När svensk sjukvård ställt om under pandemin har ett veritabelt berg av eftersatt vård vuxit fram. Siffror som SVT sammanställt visar att antalet inställda, icke akuta operationer uppskattningsvis ligger på drygt 126 000. Något som kan ta flera år att jobba ikapp.

Lea Östman, 62, bor i Kolsva i Västmanlands län. I april förra året blev hon placerad i kö till höftledsoperation för sin artros, men pandemin satte tvärstopp. Trots att Lea Östman nu sökt sig till fler vårdinrättningar så väntar hon fortfarande på operation. Och hon vet inte när det kan bli av.

Nu beskriver hon det som att livet är satt i malpåse. Hon är helt beroende av sin make Janne för att ta sig runt.

Coronapandemin

– Det har inskränkt livet för oss båda två. Han får göra allt. Jag har inte fyllt i en disk- eller tvättmaskin på snart ett år.

Drygt 126 000 färre operationer

I Sverige har det sedan pandemin bröt ut gjorts uppskattningsvis drygt 126 000 färre operationer än under ett normalår. Detta enligt siffror som SVT sammanställt från det nationella kvalitetsregistret Spor, som för statistik över operationer i Sverige.

Enligt Gunnar Enlund, överläkare och registerhållare på Spor-registret, är det svårt att säga exakt hur länge det kommer ta att beta av det vårdberg som nu byggts upp. Det beror helt på vilken kapacitet man kan komma upp till efter pandemin.

Kan ta flera år att komma ikapp

Enligt SVT:s uträkningar kommer det ta drygt 1,5 år att jobba ikapp om man kommer upp på en kapacitet 20 procent över det normala. Om man i stället bara mäktar med 5 procent tar det längre än så – nästan sju år.

Och personalen är redan uttröttade.

– De behöver återhämtning, de behöver en period av rimlig semester under sommaren. Vi kan inte börja gasa innan vi har fått tillbaka vår personal i normala gängor, säger Gunnar Enlund.

– Klarar vi fem eller tio eller 20 procents personal- och resursökning? Det är väldigt optimistiskt med 20. Fem är bra och tio tror jag knappt är möjligt inom en rimlig tid.

Försöker tänka positivt

I Kolsva försöker Lea Östman hålla modet uppe. Hon har funnit sig i att det lär dröja med det ingrepp som ska få henne att kunna röra sig fritt igen.

– Varje morgon jag vaknar så tänker jag att det är en dag närmare en operation. Det är ju det enda jag kan göra, säger hon.

Artros

Risken att utveckla artros blir vanligare med åldern. Sjukdomen innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket vilket gör att leden blir stel och får bristande funktion. Patienten besväras av smärta. I dag finns ingen behandling finns mot sjukdomsförloppet men fysisk aktivitet är till stor hjälp. Ibland kan en ny led behöva opereras in.

Källa: Reumatikerförbundet och 1177.se

Så har vi räknat

Antalet inställda operationer runt om i landet har räknats ut genom att ta medelvärdet för antalet operationer under tidigare år, jämfört med det faktiska antal som genomförts under pandemin. Siffran är därmed inte exakt utan en uppskattning – det är svårt att säga exakt hur många operationer som ställts in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet