Vårdupprorets demonstration i Luleå Foto: Markus Jonevald/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

”Vårdvrålet” steg mot skyn i hela landet

Publicerad

Vårdpersonalen har fått nog. I dag gav sig tusentals ut på gatorna på 26 orter runt om i landet för att demonstrera för bättre vård och arbetsmiljö.

”Slut på rean – en annan vård är möjlig”. Det är temat för den proteströrelse som spridit sig bland vårdpersonal, patienter och anhöriga som samlas för en demonstration på 26 orter. Gemensamt är krav på en bättre arbetsmiljö och en mer jämlik och tillgänglig vård för patienterna.

– Det här är en demonstration mot neddragningar, besparingar och brist på vårdplatser. Folk ska inte behöva dö i väntan på vård. Det kokar mer och mer i leden, säger Anneli Stenström, undersköterska på Nyköpings lasarett, till SVT Sörmland.

Kräver att ministern agerar

I en debattartikel i Aftonbladet i går med adress folkhälsominister Gabriel Wikström (S), skrev 13 representanter från Yrkesföreningen Sveriges undersköterskor och specialistundersköterskor att de kräver att ministern agerar. De lovade att fortsätta ”vårdvråla” tills han och andra beslutsfattare börjar lyssna och fatta ”de rätta besluten”.

Dagens demonstration  började med ett initiativ på sociala medier som sedan spritts lavinartat.

– Det unika med det här uppropet är ju att det är ett samlat upprop för hela vården. Det gäller all personal på sjukhus, gruppbostäder, personliga assistenter, patienter, brukare, anhöriga och så vidare och det tror jag inte att jag varit med om tidigare, säger Varbergsbon Ingemar Ericsson, stöddassistent på ett LSS-boende, till SVT Nyheter Halland.

Han hoppas att det här bara är början på något som fortsätter att växa.

– Vi uppmanar folk att prata med varandra på jobbet om hur de vill förbättra sin arbetsplats. Alla kräver ju mer resurser. I Varberg finns äldreboenden där personal går på knäna, hemtjänstpersonal som äter sina mackor i bilen för att hinna med och en individuell lönesättning där det kan skilja över 5.000 kronor mellan två personer som utför exakt samma arbetsuppgifter. Alltså, på vissa håll är det total katastrof, säger Ingemar Ericsson.

Sjukskrivna

På många håll vittnar vårdpersonal om att de sett medarbetare gå in i väggen.

– De senaste åren har allt fler blivit sjukskrivna för att de tar så stort ansvar för en god patientvård. Priset blir att vi själva fått betala med vår hälsa, säger Sussie Wensmark till SVT Skåne. Sussie Wensmark är huvudskyddsombud för kommunal och fackligt ansvarig för region Lund och arbetar som undersköterska på barnintensiven i Lund. Personalen inledde dagens manifestation med att lägga sig ned på marken utanför SUS i Lund.

– Sen 2011 är det så mycket som är raserat. Det är inte två eller tre partier som kan lösa detta utan det krävs fler, det krävs en bred politisk förankring, säger Sussie Wensmark.

Anhöriga talar

Demonstrationerna samlar alltså även även anhöriga. I Östersund talar Ingrid Jonsson. Hon är mamma till Louise som dog 2013 efter att ha skickats hem från akuten i Östersund med ett par alvedon. Ingrid Jonsson är nu engagerad i föreningen PatientPerspektiv. Det är en organisation för vårdskadade och deras anhöriga.

– Det är dags för politiker och sjukhusledningen att göra ett val. Ska vi fortsätta som nu, eller göra en förändring så vi får till en förbättring? Jag måste göra min stämma hörd i det här. Det måste bli ett slut, säger hon till SVT Jämtland.

Här demonstreras det klockan 14 på söndag:

Visa

Eskilstuna

Falun

Göteborg

Helsingborg

Hässleholm

Jönköping

Kristianstad

Linköping

Ludvika

Luleå

Lund

Malmö

Nyköping

Skellefteå

Skövde

Stockholm

Sundsvall

Trelleborg

Umeå

Uppsala

Varberg

Sollefteå-Kramfors-Härnösand (Budkavle går mellan orterna)

Örebro

Östersund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer