Stefan Löfven möter pressen. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Därför gör Agenda en dokumentär om regeringsbildningen

Publicerad

I maj 2018 föreslog Agendas politikreporter Mari Forssblad och fotografen Mikael Eriksson att SVT skulle göra en dokumentär och följa regeringsbildningen eftersom valet såg ut att bli en riktig rysare. 

Jämfört med förra valets budgetkris och regeringskris såg det nu ut att kunna bli ännu stökigare. Flyktingfrågan och Sverigedemokraternas ökade stöd hade rört om inom partierna och bland väljarna.

Det är ett klassiskt public service-uppdrag att följa regeringsbildningen, men den här gången ville vi skildra den från insidan genom att följa några centrala politiker och talmannen, men också det dagliga arbetet på golvet i riksdagen och bland de politiska journalisterna.

Vi ville helt enkelt att tittarna skulle känna att de fick vara med när det hände. Följa regeringsbildningen medan den pågick.

Efter många bakgrundssamtal bokade vi i god tid före valet upp konstitutionsutskottets moderata ordförande Andreas Norlén eftersom vi fått indikationer på att han skulle väljas till talman. Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman och Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson tackade också ja redan före valet.

Moderaterna ville att partisekreteraren, Gunnar Strömmer, skulle vara med. Liberalernas gruppledare Christer Nylander hoppade på någon vecka efter valet, när vi redan börjat spela in.

Centerpartiet avböjde tyvärr medverkan. De fick tidigt frågan och var först positiva till att vara med, men ändrade sig strax före valet.

Agenda hade en uppgörelse med de politiker vi följde. Skulle något med avgörande nyhetsvärde komma fram under inspelningen så publicerade vi det omedelbart, resten sparade vi för dokumentären. Detta kan ha påverkat möjligheten för oss att dokumentera vad som skedde i förhandlingsrummen.

Vi var också noga med att informera andra mediehus och personalen i riksdagen att vi skulle spela in en dokumentär, något som vi är övertygade om underlättade arbetet.

Dokumentären Maktkampen går att se på onsdag den 6 mars kl 20.00 i SVT1. Samma dag finns den också tillgänglig på svtplay. 

Rolf Tardell, redaktör 

Mikael Pettersson, projektledare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet