Foto: TT

Varför har ni så många tillsatser i glassen, GB?

Uppdaterad
Publicerad

Mono- och diglycerider av fettsyra, färgämnet betakaroten E160a och karragenan E407 som framställs ur röda alger. Det är vanliga tillsatser i vaniljglass. SVT åkte till Sveriges största glassproducent GB som ägs av det brittisk-nederländska bolaget Unilever för att fråga varför tillsatserna behövs i glassen.

Dominika Hagborg är marknadschef för GB på Unilever.

I Carte d'or vanilj finns det 16 ingredienser. Varför behövs det så många ingredienser?

– I Carte d'Or vanilj har vi något som kallas stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Det är tillsatser men de kommer ju från naturen. De gör att produkten har bättre kvalitet, så att vi kan säkerställa att kvaliteten bibehålls från tillverkning, till lager, till konsumenten. Den smälter inte lika enkelt och den har bättre förmågor för lagerhållning, säger Dominika Hagborg.

”Ska se mer aptitligt ut”

Sen finns det ju också mono- och di glycerider av fettsyror. Vad är det för någonting?

– Det är emulgeringsmedel. Det är de som gör att vatten och fett blandas, alltså en emulsion. För glass är en emulsion. Vid lagring är det de som ser till att luften inte kommer ut ur glassen, så att glassen inte sjunker ihop eller krymper.

Är det då i stället för ägg?

– Ja, precis.

Sen finns det ju också färgämne i Carte d'Or vanilj. Det reagerade jag ändå på. Varför finns färgämnet E460a i glassen?

– Det färgämnet utvinns ur morot. Det är för att det ska se lite mer aptitligt ut. Det handlar mycket om preferenser. Vissa vill ha helt slät vit glass, om vi åker till England är vaniljglassarna nästan orangea. Så det här är svag nyans som ska få glassen att se lite aptitligare ut, för vi har vissa konsumenter som önskar det.

”E-nummer en kvalitetsstämpel”

Ska det se ut som att det är extra mycket vanilj i?

– Nej. Det har ingenting med saken att göra.

Utan den ska bara se gul ut?

– Vissa föredrar en gulaktig nyans på glassen, ja, säger Dominika Hagborg.

Många barn älskar ju glass. Spelar det någon roll för dem att de äter stabiliseringsmedel, monoglycerider av fettsyror och det här färgämnet?

– Alla de tillsatser du nämner nu, och det här med E-nummer. Alltså E-nummer är en kvalitetsstämpel kan man säga. För de har ju godkänts av europeiska unionens råd för mat, så det är absolut ingen hälsorisk för konsumenten. Och alla de tillsatserna har en funktion i produkten.

”Fabrik inte samma som att göra hemma”

Använder ni de här tillsatserna för att de billigare än riktiga råvaror?

– Nej, det stämmer inte. Det handlar om kvalitet och värdekedjan som vi har hela vägen i genom, så att vi kan säkerställa kvaliteten på produkten som hamnar hemma hos konsumenten.

Det finns ju glassätare som menar att de här innehållsförteckningarna är för långa. De innehåller saker som man inte ens vet vad det är för någonting. Kan du förstå att människor känner så?

– Ja men absolut, jag har förståelse för det. Men det är ju en sak att göra glass hemma och göra den i fabrik för många konsumenter, säger Dominika Hagborg, marknadschef på Unilever.

Här är några vanliga tillsatser i vaniljglass

E471: Mono- och diglycerider av fettsyror

Framställs av ätbara fetter, oljor,  glycerol (E422) eller fettsyror (E570). Fetterna som används vid framställningen kan komma från djur. Används som emulgeringsmedel och får användas till de flesta livsmedel som får innehålla tillsatser. Inga kända hälsorisker.

E412: Guarkärnmjöl

Framställs ur guarväxtens frön som tillhör familjen ärt/baljväxter. Guarkärnmjöl får användas som stabiliserings- och förtjockningsmedel i de flesta livsmedel som får innehålla tillsatser, förutom torra livsmedel som är tänkta att tillföras vatten direkt vid förtäring. Kan orsaka överkänslighet hos personer som har en allergi för ärtor, bönor eller jordnötter.

E410: Fruktkärnmjöl

Framställs ur Johannesbrödträdets frön som tillhör familjen ärt/baljväxter. Fruktkärnmjöl får användas som stabiliserings- och förtjockningsmedel i de flesta livsmedel som får innehålla tillsatser, förutom torra livsmedel som är tänkta att tillföras vatten direkt vid förtäring. Kan orsaka överkänslighet hos personer som har en allergi för ärtor, bönor eller jordnötter.

E407: Karragenan

Framställs ur en särskild rödalg och används som förtjocknings-, stabiliserings- och geleringsmedel.

Vid kokning löses karragenan till ett slem, som vid avkylning stelnar till gelé.

E160a: Karotener, betakaroten

Kan framställs ur morötter, gröna blad och nypon men framställs oftast syntetiskt. Används som färgämne och ger en gul-orange färg.

E960: Steviaglykosider

Utvinns ur bladen från örten Stevia rebaudiana Bertoni och är 200-300 gånger sötare än vanligt socker. Godkändes för användning inom EU i november 2011.

Källa: Tillsatsappen Kosumentföreningen Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.