Foto: Scanpix

”Varje månad går vi till minst tre apotek”

Uppdaterad
Publicerad

Apoteken finns överallt – men många får inte tag på sina mediciner. Efter SVT:s granskning av apoteken har flera hört av sig med liknande upplevelser.

En kvinna som vill vara anonym mejlar SVT Nyheter och berättar att tillgången till medicin är dålig – trots att det i den mellanstora staden finns fem olika apotek.

En familjemedlem är sjuk och behöver fem-sex olika sorters mediciner dagligen, något som kvinnan hjälper till med. Hon berättar att det blivit allt svårare att hushålla med alla mediciner.

SVT granskar apoteken

-Vårt största problem just nu är att man vet aldrig vart medicinerna finns. Det är i princip varje månad vi får gå runt till minst tre apotek för att få ut dem medicin vi måste ha, berättar kvinnan.

Ibland har det inte ens hjälpt att gå runt och fråga efter medicinen i stadens olika apotek. Kvinnan berättar att de flera gånger det senaste året rest 4-5 mil till en annan stad, för att få den medicin de behöver.

-Det är inte så att alla mediciner är totalt slut överallt, utan det är mest att det blir ett kringflängande över hela stan för att få tag på alla sorter.

Allergisk mot alternativ

En annan kvinna hör av sig och berättar att hon är allergisk mot en del av de alternativa, billigare mediciner som erbjuds. Trots att hennes läkare vet om att hon är allergisk och trots att hon berättat att hon måste ha den medicin som föreskrivits, saknas medicinen ofta på hennes lokala apotek.

-De säger att de inte har medicinen i lager och försöker lura på en generiska mediciner (alternativ). Är man allergiker tål man ofta inte generiska, och om medicinförskrivaren inte är ens allergidoktor händer det att de glömmer skriva att medicinen inte får bytas ut- ett annat problem.

De alternativa medicinerna innehåller ofta andra substanser och kan ge kvinnan allvarliga reaktioner. Därför berättar att hon är upprörd över vad hon kallar ”den dåliga åtgången”.

Frustrerad

En man som hört av sig äter tre olika mediciner mot sin tarmsjukdom och sina magproblem, Pentasa, Asacol och Lanzoprasol.

-J ag skulle kalla de mediciner jag har för vanliga. Trots det finns de inte när jag kommer till apoteken.

Han berättar vidare att han är frustrerad över att apoteken inte fungerar som tidigare när det fanns ett gemensamt datasystem för att se om medicinen fanns inne.

-För mig innebär den dåliga tillgången på mediciner att jag i vissa fall påbörjar en ny betalperiod för medicin som jag borde fått ut om de hade haft den. Tack vare högkostnadsskyddet blir årskostnaden densamma, men det är ju ändå inte bra att systemet inte fungerar.

Fungerar apoteken som de ska? Märker du någon skillnad efter avregleringen? Mejla marlene.dahlin@svt.se och berätta!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet