Chelsea Clinton och moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Världen reagerar på Hans Roslings död

Uppdaterad
Publicerad

Professor Hans Rosling sörjs av en hel värld. På Twitter flödar reaktionerna in. ”En sann inspiratör” skriver Microsoft-grundaren Bill Gates.

Från den svenska regeringen kommer ett beklagande. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) skriver på Twitter:

”Hans Rosling var en människa – och professor – som gjorde skillnad. Alltid baserad på fakta, alltid med en vilja att förklara. Så saknad.”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra:

”Många tankar till familjen, men även stort tomrum i debatten efter Hans Rosling. Som kunde göra vad som helst begripligt för vem som helst.”

Centerpartiets Annie Lööf:

”Med pedagogisk finess gjorde han vetenskapen mer folklig. Han förmedlade hopp och möjligheter om en bättre värld. Vila i frid Hans Rosling.❤”

Även Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, uppskattar Roslings insatser för folkbildningen:

”Alltid saklig, alltid påläst, alltid hoppfull om vad människan kan åstadkomma. En folkbildare i världsklass. Hans Rosling – enorm förlust!”

Före detta överåklagare och rättsexperten Sven-Erik Alhem skriver att ”en tydlig röst har tystnat i debatten”.

”Cancer tog vår kära kära Hans Rosling. Men vårt minne av honom, och hans världssynt, kommer vara för evigt”, skriver Alexander Bard.

Roslings bortgång väcker också uppmärksamhet internationellt. En av de första som tog till Twitter för att kommentera professorns död är Bill och Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton:

”Väldigt sorgliga nyheter. Hans Roslings arbete kommer att fortsätta att informera och inspirera. Mina sympatier och böner går till hans familj”, skriver Clinton.

Miljardären, mecenaten och Microsoftgrundaren BIll Gates twittrar också om sin bestörtning:

”En fantastisk vän, utbildare och sann inspiratör för vårt arbete. Melinda och jag känner sorg över förlusten av Hans Rosling”

Organisationen TED – kopplad till den tvärvetenskapliga konferensen i Vancouver och som producerar TED-talks med kända föreläsare sörjer Hans Rosling.

”Vi är bestörta över beskedet att Hans Rosling avlidit. Han kommer att saknas oerhört”.

Chefen för organisationen Chris Anderson säger att han är förkrossad av Roslings död.

”En världsskatt. Hans föreläsningar ändrade mångas sätt att tänka. Vi kommer sakna honom fruktansvärt.”

”En gigant har gått bort. Hans Rosling gjorde förändring möjligt genom att dela med sig av sin extraordinära kunskap. En vän som kommer saknas av många”, skriver Jens Stoltenberg.

Hur minns du Hans Rosling? Här kan du dela en minneshälsning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling

Mer i ämnet