FN:s säkerhetsråd beklagar sorgen Foto: TT

Världen sörjer med Sverige – kondoleanser strömmar in

Uppdaterad
Publicerad

Världen sörjer med Sverige. Det är beskedet från ledare världen över. Stöd och kondoleanser strömmar in efter händelserna i Stockholm. Samtidigt kommer från ryskt håll kritik mot svensk brist på samarbete mot terror.

Världens ögon är riktade mot Stockholm efter fredagens misstänkta terrordåd och många världsledare uttrycker sitt stöd. Frankrikes president François Hollande uttryckte sin ”sympati och solidaritet med offrens familjer och alla svenskar”.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen beskriver fredagen den 7 april som en sorgens dag.

Terrordådet i Stockholm

”Det gör ont i hela hjärtat att vårt svenska broderfolk har blivit utsatt för ett så avskyvärt angrepp. Ett fegt försök att försöka undertrycka oss och vårt fredliga sätt att leva i Skandinavien”, säger han i ett uttalande.

”Det är en sorgens dag. Men det är också viljans dag, en vilja att bekämpa mörkret”, fortsätter han.

Hans tankar är hos offren och deras anhöriga. Han har gett sina kondoleanser till statsminister Stefan Löfven.

LÄS MER: Detta vet vi – detta vet vi inte

EU sörjer med Sverige

Flera av våra grannländers ledare twittrade känslosamt om händelserna. ”Fruktansvärda nyheter från Stockholm. Våra tankar är hos våra grannar i Sverige”, skriver Finlands premiärminister Juha Sipilä. Norges statsminister Erna Solberg twittrar att hon är chockad över de fruktansvärda angreppen mitt i Stockholm. ”Vårt broder folk är drabbat och vi sörjer med er i dag”.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker framför kondoleanser i ett uttalande: ”En attack mot något av våra medlemsländer är en attack mot oss alla”. Han fortsätter:

”En av Europas mest vibrerande och färgglada städer tycks ha slagits av dem som vill den, och hela vår livsstil, illa”, skriver Juncker, som utlovar EU:s stöd ”på alla sätt vi kan”.

”Denna eftermiddag har jag mitt hjärta i Stockholm”, twittrar i sin tur EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Folkets motståndskraft

Från flera europeiska länder kommer hälsningar. Frankrikes president François Hollande skriver på Twitter att Frankrike uttrycker sina sympatier och solidaritet med offrens familjer och med alla svenskar Belgiens premiärminister Charles Michel skriver också om dådet.

”En ledsam dag, men vi tror på det svenska folkets motståndskraft”, twittrar Michel.

Bryssel drabbades av terrordåd i fjol och då fanns två svenskor bland de totalt 32 döda på Zaventem-flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek. Dessutom inväntar en svensk medborgare rättegång som en av de närmast inblandade i Bryssel-dåden.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer dådet och uttrycker förhoppningar om att den eller de som är ansvariga skyndsamt kan ställas till svars.

LÄS MER: Stockholmare ställer upp

Ryssland beklagar

Rysslands president Vladimir Putin har skickat telegram.

”Folket i vårt land känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens förfärligheter”, skriver Putin till kungen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Men från ryskt håll kommer också kritik i form av uttalanden från Konstantin Kosatjov, som är ordförande i det ryska överhusets utrikesutskott.

– Vi sörjer tillsammans med Sverige. Vi är redo för samarbete. Men Sverige är inte det. Det ligger på riksdagsledarnas och partiernas samveten, eftersom de konstant avvisat alla förslag om kontakt, säger Kosatjov till Interfax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet