Bill Gates blev åter rikast i världen sedan hans aktieförmögenhet ökat. Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Världens rikaste blev rikare

Uppdaterad
Publicerad

Världens 300 rikaste personer blev rikare under året som gick och Bill Gates återtog ledartröjan från den mexikanske telekommagnaten Carlos Slim.

Bloombergs sammanställning över världens 300 rikaste visar att stigande börskurser ligger bakom det senaste årets förmögenhetsökning för de allra flesta.

Sammanlagt blev världens rikaste hela 524 miljarder dollar rikare. Rikast av alla är på nytt Bill Gates sedan hans Microsoftaktier ökat med 40 procent i värde. Hans förmögenhet värderas till 78,2 miljarder dollar.

Har byggt sin egen rikedom

Bland världens tio rikaste har nio byggt upp sina egna förmögenheter. Om skaran utvidgas till de 20 rikaste är samma siffra 15.

IKEA:s grundare Ingvar Kamprad återfinns på femte plats med en förmögenhet på 58,2 miljarder dollar, efter amerikanske finansmogulen Warren Buffett som värderas till 60,3 miljarder dollar.

Svenskar i toppen

Bland de 300 rikaste finns förutom Invar Kamprad (5:e plats) också grundaren av HM, Stefan Persson (17:e plats) med en förmögenhet på 32 miljarder dollar.

Övriga fyra svenskar på listan tillhör alla släkten Rausing och placerar sig på 63:e, 139:e, 152:a och 153:e plats på Bloombergs lista.

Få kvinnor

Av de 300 rikaste är bara 19 kvinnor, och av dem står samtliga listade som arvtagerskor till förmögenheter och företag. Rikast bland kvinnorna är Christy Walton (9:e plats) som är änka efter Wal-Martarvtagaren John T. Walton.

Bland de 281 männen på listan har hälften, 139 stycken, själva byggt upp sina förmögenheter medan övriga har ärvt sina pengar och tillgångar.

Mer värda än Storbritannien

Den sammanlagda förmögenheten hos världens 300 rikaste personer uppgår nu till 3700 miljarder dollar. En sådan summa är svår att få grepp om, men för att jämföra kan man säga att det är mer än en och en halv gånger Storbritanniens bruttonationalprodukt (BNP) och ungefär nio gånger Sveriges.

Förlorade nästan allt

Bloombergs lista visar inte bara att det går att bygga upp offantliga förmögenheter utan att ärva, utan också att även de med närmast ofattbara tillgångar ibland kan förlora allt. Den brasilianske gruvmagnaten Eike Batista var 2012 världens sjunde rikaste med en förmögenhet på 30 miljarder dollar.

Efter att tidigare ha sagt att han en dag skulle bli rikast i världen, fick Eike istället se sina aktieinnehav sjunka dramatiskt i värde under hösten 2013.

Han är i dag god för omkring 200 miljoner dollar och sitter alltså inte direkt på bar backe, men har samtidigt långt kvar till 300:e och sista plats på Bloombergs lista där Sydkoreas näst rikaste man, Chung Mong-Koo, numera återfinns med en förmögenhet på 6,7 miljarder dollar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bill Gates blev åter rikast i världen sedan hans aktieförmögenhet ökat. Foto: Scanpix
Christy Walton är världens mest förmögna kvinna. Foto: Scanpix
Eike Batista var bland världens tio rikaste fram till i höstas när hans aktier störtdök. I dag har han långt kvar till att ens kvala in på topp-300 listan. Foto: Scanpix