Spelredaktören Effie Karabuda berättar om de senaste svenska spelnyheterna på E3. Foto: TT/SVT

Världens största spelmässa är igång

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnas portarna för den gigantiska spelmässan E3 i Los Angeles. Tusentals branschfolk och intresserade gamers har samlats i det enorma Los Angeles Convention Center.

– Vi får en bra överblick av vad vi kan vänta oss av spelvärlden det kommande året. Det går att testa massa olika spel också, säger Effie Karabuda, spelredaktör på Aftonbladet.

Svenska spel det pratas om

Battlefield 5 visas upp. Enligt tillverkaren Dice har spelet fått en mycket bättre grafik.

– Många lockas av Andra världskrigettemat. Battlefield 1 blev ju en stor succé för svenska speltillverkaren Dice, så jag tror att många hoppas att de ska fortsätta på det spåret.

Känd författare ger sig in i spelvärlden

Även VR-spelet Ghost Giant från Göteborgsbaserade studion Zoink gör premiär. Manuset har skrivits av författaren Sara Bergmark Elfgren som även ligger bakom böckerna i Engelsforstrilogin.

– Jag är en van spelare, men det är första gången jag jobbar i branschen så allt är väldigt nytt och spännande, säger Sara Bergmark Elfgren.

– Det jag tyckte var spännande med projektet var att det var VR. Det som är tråkigt är att det inte är så många som har VR-teknik. Men det kan ju förändras. Det är så pass nytt, lite obruten mark. Det är ingen som har gjort det förut, inte vad vet i alla fall, därför känns det väldigt kul att få gå in och utforska det här berättarsättet.

Norrländska garnnystan gör succé

Ett annat spel som upplevs exotiskt och som verkar gå hem i USA är spelet Unravel 2. Spelet är utvecklat av Umeåstudion Coldwood.

– Jag blev jätteförtjust i det spelet, det handlar om små garnnystan i norrländska miljöer. Det är ett så kallat co-op. Man kan alltså sitta och spela det tillsammans med andra i soffan. Man har en liten tråd mellan figurerna som man ska hålla koll på, säger Effie Karabuda.

Hur funkar det här i Los Angeles?

– Det funkar jättebra, det är något genuint svenskt och exotiskt. Folk är vana vid det här amerikanska glättiga. Det här blir något annat, säger Effie Karabuda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.