Laura Dekker när hon anlände till den karibiska ön Sint Maarten i januari 2012. Foto: TT

Yngsta världsomseglaren ska locka unga till havs

Uppdaterad
Publicerad

Allt för få unga seglar idag. Därför har Svenska Kryssarklubben bjudit in världsomseglaren Laura Dekker som ett dragplåster på Svenska Båtmässan i Stockholm för att  locka ungdomarna att prova på.

Laura Dekker är den yngsta person som själv seglat runt jorden. Hon startade från Holland när hon var 14 år och kom i mål som 16-åring. I dag var hon i Stockholm för att berätta om sina upplevelser.

– Det svåraste under resan var när jag närmade mig land. För det fanns så många fartyg och rev som jag måste se upp med. Det innebar att jag var tvungen att hålla mig vaken under långa perioder. Det är en av de tuffaste uppgifterna som ensamseglare, säger hon till SVT Nyheter.

Hon berättar att det inte var helt lätt att ge sig iväg ensam på en jordenruntsegling när hon bara var 14 år.

– Mina föräldrar var lite chockade när jag berättade om mina planer, speciellt min mamma. Min pappa försökte skämta bort det med att om jag kunde förbereda allt själv kunde jag få ge mig i väg. När han förstod att jag menade allvar hjälpte han mig med att få båten i ordning och lärde mig allt som han kunde om båtar.

”Många unga tycker segling är tråkigt”

Och det gäller också att vara beredd på att allt kan hända ute på havet.

– Det finns förstås de som bara ger sig ut och seglar men jag tycker att man måste vara väl förberedd och veta hur man ska agera i svåra situationer. Man måste räkna med att saker går sönder, säger Laura Dekker och berättar att hon ett antal gånger tvingats sy ihop sina segel.

Laura Dekker är inbjuden av Svenska kryssarklubben som vill få unga att komma ut på havet. I dag är det framförallt den äldre generationen som seglar medan de unga stannar kvar på land.

– Många unga tycker att segling är tråkigt. I deras kultur ska allting går fort och snabbt.  Det är därför som segling är så viktigt eftersom det är där du kan uppleva stunder av ro och stillsamhet.

Krävts stora uppoffringar

För henne har segling blivit en livsstil.

– För mig är det här det mest magiska jag någonsin gjort. Det är tyst men du rör dig framåt. Du förstår hur liten du är och känner av naturens krafter. Du kommer till ställen som du annars aldrig hade kunnat besöka. Men i bland är det förstås skrämmande och bara kallt och vått. Det är inte alltid kul men det är alltid värt det när du kommer i hamn igen.

Hon berättar också att det krävts stora uppoffringar för att nå det mål hon satt upp.

– Jag hade inte tid att vara med kompisar utan när jag slutade skolan var det antingen segling eller kurser om segling som gällde. Men om du verkligen vill göra något så måste du göra uppoffringar. Drömmar faller inte bara ner från skyn utan du måste arbeta hårt för att de ska bli verklighet.

Laura tänker nu sälja den båt hon använde under jordenruntseglingen och skaffa sig en större. För nu väntar nya projekt.

– Jag vill segla till Chile och Patagonien. Och sedan ta mig ner mot Antarktis. Så ser planerna ut nu men vi får se vad som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.