Världstest för lungcancervaccin

Uppdaterad
Publicerad

Ett internationellt test har startats med vaccin mot lungcancer. Vaccinet har i försök ökat kroppens eget skydd att angripa cancerceller.

Över 1.300 cancerpatienter jorden runt deltar i testet med vaccinet Stimuvax, som vid försök i mindre skala visat sig väsentligt förlänga överlevnads- tiden för många med icke småcellig lungcancer, den vanligaste formen.

Vaccinet förmår att lära kroppens eget immunsystem att känna igen ett kemiskt ämne som bara finns på cancercellers yta. Då kan kroppen förstöra cancer- celler och lämna friska celler orörda.

Den nuvarande cancerbehandlingen består av kirurgi, cellgift och strålning.

Hälften av försökspatienterna får en kombinationen av vaccin och åtminstone en av dessa behandlingar. Den andra halvan fortsätter med den vanliga behandlingen och får dessutom ett vaccin med placebo.

-Målriktat vaccin är ett spännande angreppssätt som erbjuder nya behandlingsmöjligheter mot de stora cancersjukdomarna, säger Keith Blundy vid företaget Cancer Research Technology (CRT) på BBC:s hemsida.

CRT har utvecklat vaccinet efter resultat från forskning hos Cancer Research i Storbritannien. Kanadensiska biotekniska företaget Biomira har dessutom fått licens att utveckla metoden.

Andra forskare studerar vaccinets möjligheter mot fler cancerformer. Vaccinet förmår att lära kroppens eget immunsystem att känna igen ett kemiskt ämne som bara finns på cancercellers yta och som heter MUC-1. När detta väl har skett har kroppen förmåga att förstöra cancerceller och lämna friska celler orörda.

Vaccinet har vid försökstest förlängt livet med upp till 30 månader när patienter fått det i kombination med någon vanlig behandling. När det ersatts med ett placebo i kombination med någon vanlig metod har livet förlängts upp till 13 månader.

Om det internationella försöket ger ett lika gott resultat kan i sinom tid många fler cancerpatienter få vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.