Många passar på att svalka sig med ett bad i värmen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Värmeböljan håller i sig

Publicerad

Hettan som dragit in över landet ser ut hålla sig kvar de närmaste dagarna. Men de höga temperaturerna till trots råder det inte något rekord för säsongen, enligt SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

SMHI har för första gången utfärdat en så kallad klass 1-varning på grund av de höga temperaturer som råder i landet. Varningen gäller för Västernorrland och för Västerbottens och Norrbottens kustland, och utfärdas då temperaturen i området förväntas ligga på minst 30 grader under tre dagar i följd.

Och enligt Helen Tronstad, meteorolog på SVT, kan även övriga delar av landet förvänta sig extremt höga temperaturer under de närmaste dagarna.

– Temperaturerna kommer att ligga mellan 25-30 grader i den större delen av landet till och med fredag, men i Västernorrland och i Västerbotttens och Norrbottens kustland blir det alltså ännu varmare. I morgon kommer det att bli varmast i de områdena, men under torsdagen blir det varmast i östra Svealand och i södra Dalarna.

”Risk för allmänheten”

Enligt Helen Tronstad innebär dagens klass 1-varning att SMHI bedömer att viss risk för allmänheten råder och att en del samhällsfunktioner kan drabbas av störningar på grund av det varma vädret.

– Det här är en varning som SMHI bestämde sig för att införa för ett par år sen då det under tre dagar i följd råder temperaturer på minst 30 grader. Och varningen handlar mycket om att man ska se till att dricka mycket och inte bli för varm.

Lite nederbörd

Det varma vädret må vara populärt bland solsugna semesterfirare, men de höga temperaturerna och bristen på regn ställer till problem bland annat för den äldre generationen och för landets bönder. Och enligt SVT:s meteorolog kommer de närmaste dagarna inte att bjuda på någon större nederbörd i landet.

– Utöver någon enstaka åskskur någonstans kommer vi att få uppehållsväder till och med fredag. Då kan Götaland få områden av skurar.

Stor brandrisk

De höga temperaturerna leder även till att brandfaran nu betecknas som extremt hög i stora delar av landet, och vill man tända grillen i trädgården gäller det att vara försiktig, enligt Helen Tronstad.

– Det råder stor brandrisk i Östra Svealand och ner mot Östergötland. I den östra delen av Svealand är det till och med extremt torrt. Nu växer det extremt torra området, så att vi fram emot fredag kommer att ha samma läge i södra Götaland och även längs med Norrlandskusten och i Norrbotten. Och det innebär att man ska se upp om man grillar utomhus i trädgården.    

”Normal” temperatur

Och trots att de höga temperaturerna nu tangerar 30-gradersstrecket på många håll i landet råder det långt ifrån något värmerekord för säsongen, enligt SVT:s meteorolog.

– Den högsta temperatur som uppmätts i juli var 38 grader. Det skedde i Ulltuna utanför Uppsala. Så det här vädret är faktiskt ganska normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer