I Stockholm var 6 december lika varmt som midsommarafton. Foto: TT/SVT

Andra advent bjöd på ”midsommarvärme”

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt varmt i Stockholm? Den 6 december var varmare än midsommar i somras.

På söndagen slogs värmerekordet för december i Norrland då det uppmättes 11,9 grader i Gävle. Det gamla rekordet är från 1953 då det var 11,8 grader i Åmotsbruk den 2 december.

– Det var ju väldigt länge sedan det var så här varmt. Och det känner man ju när man går ut att det är väldigt milt, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

Temperaturerna är just nu högre än normalt i hela landet och i Stockholm är det lika varmt som det var på midsommarafton i somras.

Rekord på julafton

Dagen topptemperatur är 12,8 grader i Harstena i Östergötland men det är en bit kvar till decemberrekordet från 1977 då det var 13,7 grader i Simrishamn på självaste julafton.

Årets värme sticker ut men regn och snöbrist är normalt om man jämför vädret de senaste tio åren. På bilderna ovan kan ni se SVT:s väderkartor för åren tillbaka till 2006.

– Man kan se att det allmänt brukar vara kyligare men även att regn inte är speciellt ovanligt den här tiden på året, säger Lasse Rydqvist.

Kallare luft på väg

Två år som sticker ut var 2010 och 2012 då det var mycket kallare i hela landet.

– Man kan se att det bara är några graders skillnad mellan snö och regn och om det skulle vara lika kallt i år som det var 2012 skulle det nog vara snökaos snarare än översvämningar i Västsverige.

Men de riktigt milda dagarna ser nu att vara på väg att försvinna och kallare väder är på väg.

– Redan i morgon kommer man kunna känna lite kallare luft, säger Lasse Rydqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.