• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Värmen i södra Sverige bjöd på bad. Här i Malmö. Foto: Scanpix

Vindar från Medelhavet gav nytt värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

I dag spräcktes det tidigare värmerekordet. Inte sedan mätningarna startade på 1800-talet har det varit så varmt den här tiden på året.

Soligt och vackert i Skåne – och 12 minusgrader nattetid i norra Norrland. Det närmaste dygnet har det verkligen märkts att Sverige är ett avlångt land.

I dag hade både Helsingborg och Munka Ljungby i Skåne 20 grader. Det är den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts så här sent på året sedan mätningar startade på 1800-talet.

Varför är det så varmt?

– Vi har haft en tid nu när det pumpat upp mycket varm luft från kontinenten, och det har varit idealiska vindar som fått hit Medelhavsvärmen, säger SVT:s meteorolog Mats Andersson.

Även Lund och Ängelholm fick temperaturer över 19 grader.

Sol och kyla i norr

Också Norrland har fått soligt och vackert väder – men riktigt kallt. Nattens lägsta temperatur var 12 minusgrader i Latnivaara i norra Norrland. På dagarna kämpar sig graderna i norra Norrland upp kring nollstrecket.

– Temperatursskillnaderna är ovanligt stora, men det är inte unikt, säger Mats Andersson.

På flera håll i landet har däremot regnet öst ner. SMHI har utfärdat en klass 1-varning, den lägsta sortens varning, för nordöstra Bohuslän och södra Dalsland, där vattenflödet stiger i små och medelstora vattendrag.

– I nordvästligaste Götaland har det kommit mycket regn den senaste tiden och mer regn trycker på, säger Mats Andersson.

I morgon knuffas den varmaste luften söderut. Nästa vecka sjunker temperaturerna något. På måndag och tisdag växer ett högtryck in över landet och ger stabilare väder. Slutet av nästa vecka blir däremot kall och blåsig.

Två personer fick föras till sjukhus sedan tre personbilar krockat i blixthalkan i Karlsvik utanför Luleå på lördagseftermiddagen, rapporterar lokala medier. Två av de tre bilarna hamnade i diket och den tredje voltade.

Brandmän fick klippa upp taket på den voltade bilen. Två av de fyra personer som var inblandade i olyckan, som inträffade längs gamla Gäddviksvägen, fördes till sjukhus med okända skador och vägsträckan spärrades av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer