Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kemikalieinspektionen har enkla råd att följa om man vill minska de farliga kemikalierna som barn lätt kan utsättas för. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Siri Amram/SVT.

Så giftsäkras hemmet för barnen – rensa bland leksaker

Uppdaterad
Publicerad

En studie från Göteborgs universitet visar att äldre plastleksaker ofta innehåller högre halter av hälsofarliga ämnen än nya.

– Man talar mycket om återvinning som en lösning på vårt avfallsproblem, men återvinning kan inte göras på ett säkert sätt om det finns så mycket kemikalier i produkterna som vi har nu, säger Bethanie Carney Almroth, professor vid Göteborgs universitet.

Forskare från Göteborgs universitet testade 157 nya och gamla leksaksföremål och mätte hur mycket kemikalier de innehöll.

Resultatet visar att återbruk av leksakerna kan bli problematiskt, i alla fall när det rör sig om produkter med högre halter av hälsofarliga ämnen. 84 procent av de äldre leksakerna innehöll en kemikaliemängd som överskred dagens tillåtna nivåer, enligt studien.

– Gamla leksaker som producerades innan Leksaksdirektivet infördes kan vara hälsofarliga. Dessa ska inte barnen leka med och de ska inte gå i arv eller säljas på andrahandsmarknaden, säger Bethanie Carney Almroth, professor på institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Över laglig gräns

Studien visade att koncentrationen av giftiga ämnen var betydligt högre i gamla föremål än nytillverkade. I flertalet föremål uppmättes kemikaliehalter som var 400 gånger över den lagliga gränsen.

– Vi såg att exempelvis 40 procent av vikten av en boll kunde vara ftalater, alltså rena kemikalier, säger Bethanie Carney Almroth.

Men även i nyare leksaker överskreds gränsvärdena i 30 procent av fallen.

De kemikalier som hittades var bland annat ftalater och kortkedjiga klorparaffiner, vilket används som mjukgörare och flamskyddsmedel i leksakerna. Ämnena kan orsaka cancer, skador på DNA eller påverka reproduktionsförmågan hos barn.

”Mer transparens”

Sedan Leksaksdirektivet och dess tillägg kom har lagstiftningen kring kemikalier i barnleksaker förbättrats, men Bethanie Carney Almroth efterfrågar ytterligare transparens och ansvar från producenternas sida.

– Står det ingen innehållsförteckning på produkten är det svårt för konsumenten att påverka. Det krävs mer transparens och det behöver hanteras på en högre nivå i samhället, vi kan inte förvänta oss att föräldrar gör detta.

Ska man undvika att införskaffa begagnade leksaker till sina barn?

– Ja, det tycker jag. Nya saker är säkrare.

Fakta: Leksaksdirektivet

Ett omfattande regelverk för leksaker är beslutat på EU-nivå genom leksaksdirektivet, som började gälla 2011. Direktivet handlar om leksakers säkerhet och innehåller regler om kemikalier, allmän säkerhet samt elsäkerhet. Enligt leksaksdirektivet får kemiska ämnen i leksaker inte innebära någon risk för människors hälsa.

Kemikaliekraven i direktivet började tillämpas den 20 juli 2013.

För vissa ämnen finns en gräns för hur mycket som får läcka ut (migrera) ur leksaken. Det finns olika migrationsgränser beroende på vilket sorts material det gäller.

Ämnen som är cancerframkallande, skadliga för arvsmassan (mutagena) eller ämnen som kan störa fortplantningsförmågan (reproduktionstoxiska) får inte användas i tillgängliga delar i leksaker i halter över klassificeringsgränsen.

Enligt Kemikalieinspektionens råd gällande plastleksaker ska man avstå från att köpa mjuka plastleksaker som är gjorda före 2007. Då är det stor risk att de innehåller ämnen som är förbjudna nu.

Riskerna med farliga ämnen i hårdplast bedöms som mindre än i mjukplast av Kemikalieinspektionen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.