Strömavbrott och nedfallna träd under ovädret

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig blåst, nedfallna träd och snöfall har ställt till problem på vägarna under natten och orsakat flera strömavbrott. Ovädret har nu rört sig österut mot Gotland, men väntas avta under morgonen.

Kraftiga vindar drog in över landet med en kallfront på onsdagen och en gul varning för hårda vindbyar, lokalt stormbyar, utfärdades för stora delar av Svealand och för norra Götaland under kvällen.

En gul varning var utfärdat för östra Svealand under natten, när ett snöfallsområde i kombination med friska vindar passerade. Även över Gotland var varning utfärdad för hårda vindbyar som befarades nå stormstyrka.

Nattens blåst och snöfall har ställt till det för trafiken på många håll. Flera olyckor har skett, bland annat har två lastbilar halkat in i mitträcket och sedan hamnat i diket i Hedemora i Dalarna. Många träd har också fallit över vägbanor i Svealand och norra Götaland.

I Skåne föll två träd över två motorvägar, E4 vid påfarten Vasatorp och E6 vid Helsingborg södra, rapporterar Sydsvenskan. Vindkänsliga fordon har också varnats för att köra över Öresundsbron.

Rör sig österut

Vid 05-tiden på torsdagsmorgonen hade ovädret rört sig österut, enligt SMHI.

– Det blåste upp på några platser, men nu börjar det avta igen. Det har förflyttat sig ut över Gotland där det blåser 24 meter per sekund så det är mycket hårda vindbyar. På Fårösund har vi stormbyar på 29 meter per sekund, säger Malin Boman, meteorolog på SMHI.

Vindarna och snöfallet väntas dock avta under morgonen.

– Men det kommer fortsätta vara hårda eller mycket hårda vindbyar. Sedan kommer det fortsätta blåsa över hav hela dagen och det kommer inte börja avta förrän fredagsdygnet, säger Malin Boman.

Det finns också viss risk för halka lokalt, då gårdagens regn som övergick till snö, kan ha frusit på, men ingen varning har utfärdats från SMHI.

Flera strömavbrott

Ovädret har dessutom medfört flera strömavbrott på en rad håll i landet efter att träd blåst ner över elledningar. I Värmland drabbades sammanlagt några tusen hushåll under kvällen, däribland i Årjäng, Hagfors, Grums, Karlstad och Arvika.

Även i Örebro län, Stockholms län, Östergötlands län och Gävleborgs län har hushåll drabbats av strömavbrott under kvällen och natten. Ellevio fördubblade sin beredskap i Värmland och Eon höjde beredskapen i Stockholms län.

SMHI har även bland annat utfärdat gula varningar för kuling på Östersjön och för hård vind i norra Lapplandsfjällen och i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.