Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är rekommenderade priser och hur ska man tänka som konsument? Här svarar Evelina Galli från Pricerunner. Foto: Sara Cosar/SVT

Munskydd säljs med falska rabatter – på upp till 99 procent

Uppdaterad
Publicerad

På sajten Cdon säljs munskydd med rabatter på upp till 99 procent. Men SVT:s granskning visar att uppgifterna i flera fall saknar stöd – och när vi ställer frågor till bolagen bakom väljer de att ändra sina uppgifter.

På sajten Cdon säljs tusentals mun- och andningskydd för till synes kraftigt rabatterade priser.

Butiken Nordic Supply säljer ett 50-pack för 795 kronor styck, som uppges ha ett rekommenderat pris på 2990 kronor – en prissänkning på 73 procent.

Tekniproffset säljer munskydd i tyg med en påstådd rabatt på 91 procent – 9 kronor i stället för 99.

”Väldigt svårt för konsumenten”

Nu visar SVT:s granskning att munskydden går att köpa på andra sajter för liknande eller betydligt lägre priser. Ingenstans hittar vi dem till ett pris som ligger nära det påstått rekommenderade.

– Det gör det väldigt svårt för konsumenten att förstå. Ett rekommenderat pris är ett pris som sätts av leverantören vid lanseringen, men det kan vara flera år gammalt. Därför bör man titta extra noga på vad de här munskydden säljs för på andra platser, säger Evelina Galli på prisjämföringssajten Pricerunner.

Tar bort rabatten efter SVT:s frågor

SVT har sökt Nordic Supply och Teknikproffset för att ställa frågor om rabatterna. Kort efter vår kontakt med Teknikproffset väljer bolaget att ta bort sina rabatter från Cdon:s sajt.

– Vi insåg att de rekommenderade priserna som förekommer på Cdon är de priser som våra leverantörer presenterade i början av pandemin. Då var tillgången på munskydd mycket låg och priserna har sedan dess förändrats väsentligt. Det här borde vi så klart ha uppdaterat, men vi har tyvärr inte haft en utvecklad rutin för det, säger Simon Wahlgren, operativ chef på Teknikproffset.

Nordic Supply har inte svarat och fortsätter att påstå att de säljer munskydd till kraftigt rabatterade priser. De har dock, efter frågorna, minskat det uppgivna jämförpriset.

Företaget säljer sina munskydd under varumärket Bado Europe Health. Varumärket går dock inte att finna någon annanstans än just på Cdon:s sajt. När samma munskydd säljs på andra sajter heter det något annat.

Kopplas till mobilhärvan

Enligt Cdon är det bolagen själva som sätter de rekommenderade priserna.

– Men för att ytterligare stärka dessa kontroller så kommer vi inom någon vecka att släppa en uppdaterad funktionalitet som gör att handlarna inte lägre kan skicka in sina egna jämförelsepriser, skriver Cdon till SVT.

Nordic Supply kan kopplas till en av de aktörer som pekats ut av myndigheter i den så kallade mobilhärvan, som betecknats som Sveriges största bedrägerihärva. Ändå kan man fortsätta sälja sina varor via Cdon.

– Vi kan inte uttala oss kring enskilda bolag men tar löpande in information från våra myndigheter och utför kontroller. Konstateras det att någon bryter mot lagen eller våra regler så leder det till avstängning, skriver Cdon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet