Varning för ishalka – kan orsaka problem i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för plötslig ishalka längs nästan hela västkusten då snö och regn drar in från sydväst.

– Det kan påverka trafiken, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI. 

Ett område med snö och regn drar in över södra Sverige. SMHI har gått ut med en gul varning för plötslig ishalka längs Götalands västkust, i ett område ända från söder om Båstad till söder om Strömstad. Det är regn som faller på kalla vägbanor efter en kylig natt som kan ställa till det. 

– Nederbörden ser ut att hålla i sig över morgonrusningen. Det kan dröja innan temperaturen stiger i vägbanorna och det kan i ett smalt stråk längs kusten påverka trafiken, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI.

”Svårt att bekämpa”

Halkan kan göra att trafiken går långsammare än vanligt och leda till begränsad framkomlighet på grund av olyckor. Det finns även risk för förseningar i kollektivtrafiken. 

– Det blir besvärligt väglag, det är svårt att bekämpa när det kommer regn på kalla vägbanor, säger Katarina Andersson. 

SMHI:s varning gäller mellan klockan 04 och 11 på fredagen. Senare på dagen väntas temperaturerna stiga och vägbanorna värmas upp efterhand enligt SMHI. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.