Foto: TT

Varning för nytt ”släkting”-bedrägeri på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar nu för ett bedrägeri där någon utger sig för att vara en släkting på Facebook. Man befarar att tusentals kan ha gått på bluffen.

Facebook har över en miljard aktiva användare, varav drygt fem miljoner i Sverige. Polisen vill nu varna för ett nytt slags bedrägeri där bedragaren skapar en ny profil av en befintlig medlem och skickar ett meddelande till alla i personens vänbok där man utger sig för att vara en släkting.

– Det här är en helt ny företeelse, säger Jan Olsson, utredare vid polisens nationella bedrägericentrum till SVT Nyheter. De som drabbats tror att det är den riktiga släktingen.

Vad skriver han?

– Han skriver att hej det är jag och jag har tappat bort ditt mobiltelefonnummer och naturligtvis så skickar han eller hon det till den man tror är släktingen.

Offret skickar sitt mobilnummer till bedragaren via sms och får sen som svar en fyrsiffrig kod. Bedragaren ber om ursäkt och ber att han eller hon ska skicka tillbaka koden och när det sker, så dras det 120 kronor som offret sen får betala på sin mobilräkning.

– Eftersom det är din farbror så funderar man inte så mycket utan skickar tillbaka textmeddelandet med koden, men det innebär att man godkänt en betalning på 120 kronor, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

– Det kan låta som lite pengar men vänboken är oändligt stor och det blir väldigt många som luras att betala pengarna, säger Jan Olsson.

Tusentals kan ha blivit lurade

Polisen fick de första anmälningarna i torsdags och vet inte hur många som lurats, men befarar att tusentals kan ha gått på bluffen.

Hur skyddar man sig?

– Har man ett konto på Facebook så finns det ingen anledning att ha sina kontakter offentliga. Stänger man av den funktionen, så går det heller inte att bli lurad, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.