Munvissla som Konsumentverket vill varna för efter ett tillbud med en 5-årig pojke som höll på att kvävas av visseldelen. Foto: Konsumentverket

Varning för populär visselpipa

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentverket går nu ut och varnar för en så kallad munvissla, som sålts i stora upplagor i Sverige. För tre veckor sedan var en 5-årig pojke nära att kvävas av den.

Munvisslan är avsedd för barn mellan 5 och 10 år, men även mindre barn leker med den. Den säljs ofta i storpack och används till exempel som present i godispåsar vid barnkalas. Den har tidigare också sålts och förpackats tillsammans med godis. 

Det har dock visat sig att visseldelen kan lossna lätt när den används. För några veckor sedan var en 5-årig pojke nära att kvävas när den fastnade i hans hals.

– Mamman berättade för mig att hennes pojke hade hittat den i en leksakslåda hemma. Som tur var klarade han sig, eftersom hon snabbt ringde 112, säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket.

Konsumentverket ser allvarligt på händelsen.

– Det är ovanligt att vi går ut med sådana här varningar för en enskild produkt, men vi uppskattar att den har sålts i tusentals exemplar i Sverige.

Enligt Konsumentverket finns visselpiporna fortfarande till försäljning i butikerna. Om man köpt en munvissla uppmanar Konsumenverket att man lämnar tillbaka den där den köpts. Om man inte vet var den är köpt ska man kasta leksaken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.