Arkivbild: Det blir halka i stora delar av Sverige idag. Foto: TT

Varning för snö och halka på flera håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

Du som ska ta bilen till jobbet under onsdagen bör se till att ta det lite extra försiktigt, särskilt i landets norra och västligare delar. Ett snöfallsområde för med sig risk för halka som kan övergå till mer förrädisk ishalka senare under kvällen.

– Kommer det sådana här mängder snö före den 10 november så ska man som regel varna, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Vinterväder är nu på väg in över landet på riktigt, med snö som väntas falla över stora delar av Sverige under onsdagen.

– Och i söder blir det regn och blåsigt. Det blir inte trevligt väder någonstans egentligen, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Varningar i bälte genom landet

SMHI har nu också utfärdat flera varningar inför onsdagen, på grund av risk för trafiktrubbel i snöfallets spår. Varningarna gäller från norra Värmland, upp genom Dalarna och Gävleborgs inland och vidare till Jämtland utom fjällen, samt Västernorrland och Västerbotten.

I Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens fjälltrakter varnas också för hårda vindar.

– I fjällen är det lite andra kriterier för varningarna, men de kommer också att lyftas tidigare när vindarna lättar under natten, säger Nitzan Cohen.

Snön fortsätter sprida sig norrut över västra Norrland och förstärks en del. Det ger troligen besvärligt väglag på flera håll i området (se lilla kartan till vänster). I söder och i södra Norrlands kustland mest regn. Det blir också blåsigt vid ostkusten, på väskusten har vindarna mojnat lite.

Tidigt snöfall

Samtliga varningar i landet är av klass 1, vilket är den lägsta nivån. Mängden snö är begränsad till ungefär 5 centimeter på de flesta håll, med undantag för Jämtland där det lokalt kan bli upp till 10 centimeter.

– Att man utfärdar varningar är just för att det är tidigt snöfall, förklarar Nitzan Cohen.

– Kommer det sådana här mängder snö före den 10 november så ska man som regel varna.

Risk för ishalka

Konkret uppmanas bilister att ta det försiktigt på vägarna då det finns risk för snöhalka, framförallt i morgontrafiken. Mot onsdagskvällen ökar sedan även risken för ishalka, framförallt i ett område från Dalarnas fjälltrakter och norrut.

– Det beror på molnigheten. Om det är klart ökar risken för att det fryser på.

Fortsatt snöfall i norra Norrland, dessutom ser det ut att få förstärkning över Västerbotten i den sydostliga vinden. I övrigt drar regnet och snön bort österut. I nordvästra Dalarna och sydvästra Norrland kan det också spricka upp vilket ger risk för påfrysning och ishalka (se lilla kartan till vänster).

Utöver varningarna över land har SMHI också utfärdat klass 1-varningar för kuling över så gott som hela Östersjön.

Skiftar till torsdag

Till torsdagen sedan kan en del snö dröja sig kvar över framförallt Västerbotten, medan blötsnö drar in över södra Norrlands fjällområden. I söder blir det däremot lite varmare och klarare, med risk för enbart lokala regnstänk.

– Det blir rätt stora kontraster i temperatur, från över 10 i Götaland till ner mot 5 minusgrader i Lapplandsfjällen, säger Nitzan Cohen.

Lite snö kan dröja kvar över Västerbotten även till på torsdag och byar av regn och blötsnö drar in över södra Norrlands fjälltrakter. I söder varierad molnighet och några lokala regnstänk. Temperaturkontrasterna blir rätt stora, från 10-13 grader i Götaland till runt 5 minusgrader i norra Lapplandsfjällen.

En mer detaljerad prognos för veckoslutet från SVT:s meteorologer kan du läsa här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.