Göteborg inte ens på kartan, enligt Apple. Staden låg tidigare ungefär vid skylten för väg 155. Foto: Skärmdump från Apple MapsVisa alla (10)
Visa alla (10)

Men vart tog Göteborg vägen, Apple?

Uppdaterad
Publicerad

I sin senaste uppdatering av mjukvaran, iOS 6, har Apple valt att ersätta Google Maps och istället lansera sin egen karttjänst. Det har fått synbara konsekvenser.

Den som händelsevis letar efter Göteborg på Apple Maps får det inte lätt. Det går att få träff på namnet, men om man letar på kartan över västkusten så är Sveriges andra stad är helt utplånad. Däremot finns flera mindre orter som Partille och Mölndal utritade, men Mölndal är felplacerat.

Galet har det också blivit med öarna Öckerö och Vrångö i Göteborgs skärgård. Ön som är markerad som Öckerö heter i själva verket Rörö. Vrångö är visserligen placerad på rätt ställe, dock heter ön Väggö i Apples kartor.

Höll på att åka fel

Under dagen har flera av SVT Nyheters läsare hört av sig med egna historier om felaktiga kartor. Johan Wikström höll på att hamna rejält fel i dag på grund av Apples missar.

-Skulle idag åka från Borås till Vara och appen visade helt fel. Helt plötsligt stod det höger men vägskylten visade vänster. Jag litade på vägskylten, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

En närmare granskning av Apples kartor över Vara visar att att orten har hamnat cirka sex kilometer fel – och på fel sida E20 (se bilden ovan).

Rikke Almkvist har upptäckt att Danmarks tredje största stad Odense är borta från kartan och att Landskrona har hamnat på ön Ven.

Litar till användarna

Sedan kartfunktionen lanserades har kritiken varit massiv. Runtom i världen har gator och städer utplånats. Flera  exempel har publicerats på The Amazing iOS 6 Maps och AllThingsD.

Apple är medvetna om problemet och ber användare att ha tålamod tills de har åtgärdat felen.

–När vi lanserade den här tjänsten visste vi att det är ett stort initiativ och vi har precis börjat. Apple Maps är en molnbaserad lösning och ju fler som använder den, desto bättre kommer den att bli, säger Apples talesperson, Trudy Miller, enligt AllThingsD.

Om man ska tro Apple kommer alltså kartorna att bli mer överensstämmande med verkligheten om folk fortsätter att använda funktionen  – förutsatt att de hittar rätt, förstås.

Men det ska tilläggas att också Google har hållit på i sju år med att bygga upp sin karttjänst bland annat genom att användarna är med och uppdaterar

Apple ska nu ha publicerat flera jobbannonser, enligt idg.se, där företaget söker utvecklare till kartfunktionen. Innan det är klart finns det andra vägar för vilsegångna att hitta rätt. Här är några alternativ publicerade i The Iquirer.

Har du upptäck fler orter som utplånats eller hamnat galet i Apples karttjänst? Skicka en skärmdump till  SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Apple

Mer i ämnet
Göteborg inte ens på kartan, enligt Apple. Staden låg tidigare ungefär vid skylten för väg 155. Foto: Skärmdump från Apple Maps
Sattelitbild bekräftar att Sveriges andra stad är utplånad. Foto: Skärmdump från Apple Maps
Stan är borta, helt enkelt. Foto: Skärmdump från Apple Maps
Månglarna har flyttat in i templet. I Gustav Vasa kyrka i Stockholm hittar man numera en hamburgerrestaurang. Foto: Skärmdump från Apple Maps
Vara i Västergötland hamnar omkring sex kilometer fel på kartan och på fel sida av E20 – den blå punkten är rätt placering. Foto: Skärmdump från Apples kartor
Berlin har blivit huvudort på Antarktis. Foto: Skärmdump från Apple Maps/NRK
Allt annat än flygplatsen på Caymanöarna har finns inte längre. Foto: Skärmdump från Apple Maps/NRK
Trixigt att tanka bilen i Houston, Texas. De blå prickarna markerar alltså bensinstationer. Foto: Skärmdump från Apple Maps/NRK
Glöm Golden Gate-bron. Apple har hittat en genväg. Foto: Skärmdump från Apple Maps/NRK
Eiffeltornet skickas till en fjärde dimension på Apples 3D-kartor. Foto: Skärmdump från Apple Map