Vattenfalls vd Magnus Hall. Foto: TT

Vattenfall: Affären är en milstolpe

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall välkomnar regeringens ja till försäljningen av det tyska brunkolet. Bolagets vd Magnus Hall menar att affären är ett steg i rätt riktning för att bygga upp framtidens energisystem. ”Det är en milstolpe”, säger han.

Efter att ha granskat affären meddelade regeringen på lördagen att den inte planerar att stoppa försäljningen av det statliga bolaget Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet till den tjeckiska energikoncernen Energeticky a Prümyslovy Holding (EPH).

Vattenfalls vd Magnus Hall är glad över beskedet.

– Det kanske är i enlighet med våra förväntningar, men det känns skönt att det äntligen blivit klart, säger han till SVT Nyheter.

Klart i september

Försäljningen är redan i gång och den 1 september övergår ägandet till EPH. Då tar den tjeckiska koncernen över skulder för cirka 18 miljarder kronor. Samtidigt får EPH tillgång till en kassa på cirka 15 miljarder kronor.

Vattenfall räknar med nedskrivningar på 22–27 miljarder kronor i samband med försäljningen, skriver TT.

Hård kritik

Affären har uppmärksammats stort i Sverige, men även i Tyskland där miljöaktivister i maj genomförde en stor protestaktion mot försäljningen. Kritiker som Greenpeace hävdar att det ur miljösynpunkt vore bättre att lägga ned brunkolsverksamheten, i stället för att sälja den till en annan ägare som kan driva den vidare.

Magnus Hall tror att affären snarare kommer att stärka, än försämra, Vattenfalls rykte eftersom man nu går över till mer förnybara energikällor.

– För oss är det en milstolpe på så sätt att vi kommer att koncentrera oss på att bygga upp framtidens energisystem. Jag ser att vi går i rätt riktning nu och att det här stärker vårt rykte. Den riktningen är väldigt tydlig i var vi investererar våra pengar. Sedan är det klart att brunkol släpper ut mycket koldioxid, men det är en fråga som den tyska regeringen måste hantera, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet