Vattenförbrukning torkar ut jorden

Uppdaterad
Publicerad

Årets Världsvattenpris delas ut till den brittiske professorn John Anthony Allan, som räknat ut hur mycket vatten som förbrukas för att tillverka olika konsumtionsvaror.

För att odla bönor som räcker till en kopp kaffe krävs t.ex. 140 liter vatten. För att odla bomull till ett par jeans krävs 10.000 liter vatten. Förbrukningen bör minska, anser WWF.

-Många produkter tillverkas i torra områden i u-länder där vatten är en bristvara och därmed utsatt för hårt tryck, säger Lasse Gustavsson, gene- ralsekreterare för WWF i Sverige.

Varje svensk konsumerar i genomsnitt 5.890 liter vatten per dag. Det motsvarar ungefär 74 badkar. Vi förbrukar därmed mer än flera andra europeiska länder som till exempel Storbritannien och Nederländerna.

Virtuellt vatten

Enligt Världsnaturfonden svarar hushållsvattnet för knappt 6 procent av det förbrukade vattnet. Den största mängden av vår vattenförbrukning består av det som John Anthony Allan kallar ”virtuellt vatten”, alltså den vattenmängd som krävs för att producera maten vi äter, kläderna vi bär och prylarna vi använder.

-Om man till exempel ska tillverka kaffe måste man först använda en viss mängd vatten för att odla bönorna, sedan måste kaffet transporteras, förpackas och marknadsföras med allt vatten som det innebär, förklarar John Anthony Allan.

Bli vegetarian

Det viktigaste man som konsument kan göra för att bidra till att minska vattenförbrukningen är att se över sina kostvanor. Enligt John Anthony Allan står livsmedelsprodukter för 90 procent av den virtuella vattenförbrukningen.

-Om man till exempel är vegetarian behövs två och en halv kubikmeter vatten per dag för att producera sin mat. Äter man däremot kött behövs fem kubikmeter vatten per dag, säger John Anthony Allan.

På frågan om John Anthony Allan själv är vegetarian svarar han:

-Ja, jag har blivit vegetarian.

En hamburgare kräver 2.400 liter vatten

Exempel på hur mycket vatten som i genomsnitt krävs för att producera olika varor:

Ett glas mjölk 200 liter vatten

Ett glas öl 75

En kopp kaffe 140

En kopp te 35

Ett glas vin 120

Ett glas äppeljuice 190

Ett glas apelsinjuice 170

En påse chips 185

En skiva bröd 40

En skiva bröd med ost 90

En potatis 25

Ett äpple 70

Ett ägg 135

En hamburgare 2.400

En tomat 13

En apelsin 50

Ett A4-papper 10

En bomulls-t-shirt 2.000

Ett par läderskor 8.000

Ett par jeans 10.000

Ett mikrochip 32

Källa: Hoekstra, Chapagain, Allan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.