Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Växande oro inom M för att SD ska bli större: ”Dubbelproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Med tolv dagar kvar till valet har Moderaterna hamnat i ett tufft läge opinionsmässigt. Mätning efter mätning visar nämligen att Sverigedemokraterna är större än Moderaterna. 

– Det är klart att det inte är kul. Självbilden förvrängs i detta, säger en moderat som samtidigt menar att det är sporrande. 

Om Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna skulle det inte innebära att Jimmie Åkesson blir det högra regeringsalternativets statsministerkandidat. Däremot skulle det underminera Ulf Kristerssons roll som oppositionsledare, menar flera moderater.  

– Om Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna har det framför allt en psykologisk effekt. Det påverkar rimligen, om man vinner valet, den blivande statsministerns auktoritet, säger den tidigare M-försvarsministern Mikael Odenberg. 

Val 2022

”Byta ut partiledningen”

I Moderaterna hör det inte till ovanligheterna att partiledaren avgår om de förlorar ett val. Tvärtom burkar det vara det som gäller, även om det inte blev så för Ulf Kristersson efter valet 2018. Om han denna gång skulle förlora valet och positionen som det största partiet på hans sida i politiken skulle hans dagar som partiledare däremot vara räknade, lyder analysen från flera moderater som SVT talat med.  

– Och jag tror inte ens att han själv skulle vilja sitta kvar då, säger en.  

En annan säger att Moderaterna säkert kommer att jubla på valnatten om högersidan vinner valet, även om de för första gången skulle bli mindre än Sverigedemokraterna.  

– Men är vi mindre och förlorar så är det dubbelproblem. Då är vi inte längre näst störst och då börjar processen med att byta ut partiledningen.

Viktigast att kunna bilda en regering

En moderat beskriver situationen som ”frustrerande” eftersom valrörelsen i övrigt är en ”perfekt storm” för Moderaterna – med både plånboksfrågor och energiförsörjning. Ute i kampanjarbetet tycks de väljare man möter inte heller vara särskilt kritiska mot att de nu har Sverigedemokraterna som samarbetspartner.  

– Så vi förstår egentligen ingenting när sen opinionssiffrorna kommer, varför det inte lyfter. Men det viktigaste just nu är faktiskt inte att vi blir större än Sverigedemokraterna, utan att vi kan bilda en regering, säger personen. 

SD är ”mer rakt på i frågorna”

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, tycker att det saknas en tydlighet från partiledningen. Något han menar finns hos SD:s företrädare. 

– Man är mer rakt på i frågorna tycker jag. Tittar man på debatterna och utfrågningarna så är man mer rakt på, man har under mandatperioden också haft förmågan att agera i stället för att reagera.

Debatterna, menar du då att Moderaternas partiledare inte är tillräckligt rak?

– Ja man är naturligtvis ett lag och det är inte bara nu i valet utan under hela mandatperioden som man varit snabbare och tydligare i sitt opinionsarbete. Det är en förklaring med det finns säkert fler, säger Christian Sonesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet