Foto: SVT

Så många människor är fattiga i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vem räknas som fattig i ett land? Det beror på var du befinner dig i världen – men också på hur man räknar.

Det finns olika sätt att räkna på fattigdom. Här är en guide till olika definitioner som används i världen och hur man räknar på fattigdom i Sverige.

Se videon i spelaren ovan.

Källor

  • Statistiska centralbyrån (SCB) Offentlig statistik samt intervjuer. Obs. Det finns de som blir osynliga i statistiken. SCB:s siffror baseras på folkbokföringsadress vilket alltså innebär att exempelvis hemlösa inte är medräknade. Enligt en rapport från Socialstyrelsen beräknas cirka 33 000 människor i Sverige vara hemlösa. Gränsvärdena i videon gäller disponibel inkomst, alltså efter skatt.  
  • EU:s statistikbyrå Eurostat: Offentlig data. (Obs. SCB:s statistik om låg ekonomisk standard, inom EU kallat ”risk för fattigdom”, baseras på samma siffror men EU använder en annan skala vilket leder till olika skattningar.)  
  • Medlingsinstitutet  
  • Världsbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.