Veronica Lundberg har bott i alla typer av boenden. Broderns garderob fick bli lösningen när inget annat fanns. Foto: Privat/SVT

Veronicas boende: Broderns garderob

Uppdaterad
Publicerad

Hon har flyttat 16 gånger sedan hon kom till Stockholm från västerbottniska Adak. Hon har bott i allt från innerstad till förorter, från egen lägenhet till garage – eller en garderob. Veronica Lundberg vet allt om hur det är att kämpa för en egen bostad i hård motvind.

De många flyttarna har satt sina spår. De senaste åren har Veronica Lundberg haft alla sina ägodelar samlade i två blåa Ikea-säckar och en rullväska. Allt för att kunna ge sig av och flytta in i ett nytt boende så snabbt som möjligt.

– Jag kunde flyttstäda, packa och vara utanför mitt boende inom tre timmar.

#BOSTADSÖKES

Bodde på en kvadratmeter

Fyra dagar, så lång tid höll det kortaste kontraktet Veronica haft. Under sina år i huvudstaden har hon bott i både innerstaden och flera olika förorter. Hennes boende har varit i form av allt från egna lägenheter, till garage, och en tältsäng i ett kök.

– Ett tag bodde jag i min brors garderob. De hade byggt in en säng där, så jag hade ungefär en kvadratmeter att röra mig på.

– Brorsan tyckte att ”här kan du ju faktiskt inte stöka ner”. Men det lyckades jag med ändå, säger Veronica.

Hon står i alla typer av bostadsköer. Det har funnits perioder när hon varit helt utan ett eget kontrakt, andrahand eller inneboende. Det har alltid ordnat sig då hon kunnat bo hos vänner, men det har inte varit lätt alla gånger.

–Det känns skit. Man kan aldrig planera saker, du kan inte köpa kläder. Du kan inte fira jul ordentligt för du kan inte köpa några julgrejer, det tar för mycket plats.

”Tänkt att gå och lägga mig”

Och det är inte alltid lätt att flytta in hos människor man inte känner, det kan Veronica vittna om. Hon berättar att en lägenhet hon bodde i var full med kackerlackor, och en annan gång när hon var inneboende bestämde sig rumskamraten för att gå in i hennes rum och vika om alla hennes kläder i garderoben.

När det har varit som motigast har tanken dykt upp, att lägga ner kampen om en bostad i Stockholm och flytta hem till Adak. Men då fanns en annan tanke:

– Men där finns ju inga jobb. Ska jag sitta där och mögla i ett hus i byn?

Historien har ett lyckligt slut. För bara en tid sedan fick Veronica och hennes sambo, efter att ha skrivit upp sig i en privat bostadskö, komma och skriva under ett kontrakt. En alldeles egen tvåa. Och Veronica vet precis vad hon ska göra nu.

– Vi ska flytta in allt, sen har jag tänkt att gå och lägga mig en stund.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Vad är din erfarenhet av bostadsmarknaden? Berätta för oss!

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet