Veterinärer larmar: Tusentals kycklingar plågas inför slakt

Uppdaterad
Publicerad

1 800 plågade kycklingar om dagen kommer till Guldfågelns slakteri med brutna vingar, enligt veterinärernas larmrapport. Nu kraftsamlar kycklingbranschen för att lösa problemet.

I början av förra året märkte Livsmedelsverkets veterinärer som inspekterar slakten på Guldfågelns stora kycklingslakteri på Öland, att något inte stod rätt till med kycklingarna som kom dit. Ovanligt många kycklingar kom till slakteriet med brutna vingar, flera av dem med så allvarliga frakturer att skelettet penetrerat huden. Enligt veterinärernas beräkningar rör det sig i genomsnitt om 1 800 kycklingar med brutna vingar om dagen.  

– Kycklingarna har precis som vi människor, benhinnor runt alla ben, som innehåller väldigt mycket nerver. Så går benet sönder så gör det ont, säger Ulrika Lind, veterinär på Livsmedelsverket som jobbar med att inspektera slakterier runt om i Småland.  

– Man ska ta väl hand om djuren genom hela processen inför slakt. Skulle det vara så att ovanligt många djur skadas, då är det något som är galet, säger Ulrika Lind.  

Nollvision mot vingskador  

Det slaktas 100 000 kycklingar om dagen på Guldfågelns slakteri. De flesta kycklingar lastas maskinellt hos kycklinguppfödarna. En maskin med stora gummiklädda borstar eller lameller fångar in djuren från marken och för kycklingarna vidare upp på ett smalt rullband. Därefter lastas de i lådor, som packas in i en långtradare. Väl på slakteriet hängs de upp i fötterna i ett rullande band som för dem till bedövning i ett strömförande vattenbad innan slakten.  

Guldfågeln försöker nu tillsammans med uppfödare, transportörer och branschorganisationen Svensk fågel systematiskt gå igenom kedjan för att se var någonstans i processen kycklingarna skadas. Arbetet har fått namnet “Projekt vingar”.  

– Guldfågeln ser allvarligt på djuromsorgen, och det är klart att vi inte ska ha några vingskador. Vi jobbar mot en nollvision mot vingskador, säger Anita Pettersson, primärchef på Guldfågeln.  

Enligt Guldfågelns egna beräkningar är det 500 kycklingar om dagen som slaktas med brutna vingar, inte 1 800 som veterinärerna larmat om. Anita Pettersson menar att det är för tidigt att svara på varför vingskadorna har ökat och vill heller inte spekulera vad det kan bero på. 

Kan bryta mot djurskyddslagen  

Projektet ska bland annat undersöka om skadefrekvensen varierar beroende på om lastningen av kycklingar sker nattetid eller dagtid, om hastigheten på bandet i lastningsmaskinen kan påverka eller om någon i personalstyrkan är överrepresenterade när vingskadorna är många.  

Enligt branschorganisationen Svensk fågel förekommer vingskador på alla svenska kycklingslakterier. För kycklingarna med skadade vingar blir processen innan slakt både plågsam och stressande. Det skriver veterinärerna i en av sina larmrapporter. Problemen på Guldfågeln kan vara så allvarliga att de bryter mot djurskyddslagen.  

– Vi har en djurskyddslag som säger att djur ska skyddas mot onödigt lidande. Och har en kyckling brutit en vinge, då är det ett onödigt lidande. Det är inte så vi har byggt vår djurhållning i Sverige, och det är inte ett sätt som är acceptabelt, säger Ulrika Lind, veterinär på Livsmedelsverket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.