Får man titta på VM-matcherna på jobbet? SVT Nyheter reder ut vad som gäller under mästerskapet. Foto: SVT

Vett och etikett under fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM har sparkat igång och därmed har en rad viktiga frågor väckts. Får man titta på matcherna under arbetstid? Och är hundralapparna du och kollegorna har slängt i VM-tipset förenlig med lagen?

Först och främst: Sverige och Sydkorea möts en måndag klockan 14.00. Just det, under pågående arbetstid. Får man titta på matchen ändå? Vad säger lagen och vad säger chefen? SVT Nyheter reder ut vad som egentligen gäller.

Fackförbundet: Ingen rättighet

Vi frågar Tobias Baudin, förbundsordförande i Svenska kommunalarbetarförbundet, om det är okej för anställda att ta en liten paus från jobbet under viktiga matcher.

Tobias Baudin, förbundsordförande i Svenska kommunalarbetarförbundet. Foto: Kommunal

– Nej det är ingen rättighet att titta på fotbollsmatcher under arbetstid. För medlemmar i kommunal är det ju dessutom praktiskt svårt att göra det. Våra medlemmar jobbar med sjukvård, kör bussar och annat. Arbetar du som konsult på Östermalm i Stockholm kanske du har andra möjligheter att titta.

”På rasten får man göra vad man vill”

Okej, ingen rättighet alltså – trist för oss som jobbar. Vi ringer Sara Kullgren också, chefsjurist på Sveriges chefsorganisation Ledarna – hon kanske tycker annorlunda.

Sara Kullgren, chefsjurist på Sveriges chefsorganisation Ledarna. Foto: Ledarna

– Utgångspunkten är ju att på jobbet ska man utföra arbete och inte titta på tv. Samtidigt har man ju rätt till en rast enligt arbetstidslagen och då får man ju göra vad man vill.

Hon påpekar att förutsättningarna kan se väldigt olika ut på olika arbetsplatser.

– Jag kan tycka att eftersom det är många som i dag har förtroendearbetstid gör det inte så mycket om man flyttar arbetstiden och tittar på matchen om man ändå utför sitt jobb.

Nej till radio i köket

Okej, det finns ändå hopp! Vi går vidare och hör direkt med några arbetsplatser.

Henrik Nerell är presschef på Mcdonalds Sverige. De har cirka 12 000 medarbetare fördelade på drygt 200 restauranger. Kan det vara okej för arbetarna på hamburgerrestaurangen att ha en radio på i bakgrunden?

– Vi äger inte våra egna restauranger så det är upp till franchisetagarna att avgöra vad som går bra och inte. Men jag kan ringa upp några och höra.

Henrik Nerell är presschef på McDonalds Sverige. Foto: McDonalds

Han återkommer strax därefter.

– Under tiden man arbetar är det svårt att titta eller lyssna på matcherna. Däremot får medarbetarna titta på matcherna under rasterna, vi har TV-skärmar i restaurangerna och där kan de titta. Lokala variationer kan ju förekomma där man tillåter radio eller så, säger Henrik Nerell.

Men när Sverige spelar kanske de får titta ändå?

– När medarbetarna har rast, får de gärna komma ut i restaurangen och heja fram Sverige.

”Svårt att undvika matchen”

Det verkar vara klara besked, när man jobbar jobbar man. Bäst jag kollar med min egen chef också. Michael Kucera är nyhetschef på SVT online.

Michael Kucera är Nyhetschef på SVT online. Foto: Jan Danielsson/SVT

Vi jobbar ju med nyheter, får vi titta på matcherna under arbetstid, för att hänga med liksom?

– Självklart – om man jobbar med fotbollsrapporteringen. Alla vi andra kommer att ha svårt att undvika matchen, det sitter ju skärmar överallt så visst kan man snegla på ett och annat mål. Jag kommer nog själv ha svårt att hålla fullt fokus på arbetet om det blir dramatiskt.

Toppen, jag tolkar det som att man kan hänga med i matcherna om man sköter det snyggt?

– Nja, i alla fall om det vanliga nyhetsjobbet blir gjort ändå.

Spela om pengar på jobbet?

Slutligen hur är det egentligen med VM-tipsen på jobbet? Ni vet – satsa en hundralapp och tippa resultaten. Får man spela om pengar så här? Det vet Linnea Elovsson, tillsynshandläggare på Lotteriinspektionen.

Linnea Elovsson är tillsynshandläggare på Lotteriinspektionen. Foto: Lotteriinspektionen

– Så länge tipset inte riktar sig till allmänheten går det bra.

Hon förklarar att om gruppen är liten (här är praxis 150 personer eller färre) och bestämd på förhand och man dessutom inte bjuder in utomstående är det inom lagens gränser.

Får man spela om hur mycket pengar som helst?

– Så länge man uppfyller övriga krav finns inga begränsningar på summor eller vinster, säger Linnea Elovsson.

Så där – nu vet ni vad som gäller. Trevligt mästerskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.