Visa alla (13)
Visa alla (13)

Demonstranter rev kravallstaket

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15-tiden började knallskott och bengaler kastas över Kungsträdgården och Gustaf Adolfs torg av ett litet antal personer. Stämningen gick från fredlig till mer orolig. Flera tusen motdemonstranter hade samlats i Kungsträdgården för att protestera mot nazistiska Svenskarnas parti som håller ett möte i närheten. – Vi vill inte tillåta att det samlas nazister i Stockholm, sade en av demonstranterna.

SVT:s reporter Ulf Hambreus som är på plats vid motdemonstrationen i Kungsträdgården. Enligt honom är tusentals människor, både unga och gamla, här för att visa sitt missnöje mot det nazistiska Svenskarnas parti.

– Jag är här för att protestera mot nazismen och polisen, säger Katja Hildén. Jag tycker att man inte följer lagen genom att man tillåter nazister att få demonstrera fortsätter hon.

Knallskott i Kungsträdgården

Plötsligt blev stämningen mer laddad i Kungsträdgården då ett antal personer började skjuta knallskott och kasta bengaliska eldar. Polisens talesman, Lars Byström säger till SVT att det rör sig om ett litet antal personer.

– Majoriteten av demonstranterna är fredliga, säger han till SVT.

15 personer omhändertogs av polisen vid Jacobsbergsgatan misstänkta för brott mot maskeringslagen. Samtidigt greps ett antal personer för att ha klättrat upp på Operans tak.

Fick bara 800 röster

På andra sidan Operahuset, några hundra meter bort, har Svenskarnas parti samlats för en planerad manifestation. Ett parti som i förra valet fick 800 röster kommer nu mötas av flera tusen motdemonstranters missnöje.

– Finns det inte risk att det här ger för stor uppmärksamhet till ett ganska litet parti, frågar Svt:s Pontus Mattson en av demonstranterna.

– Absolut, men jag tycker att det är viktigt att på ett fredligt sätt markera mot nazismen, säger Mattias Dolk.

Extra gudstjänst

Klockan 14.00, när Svenskarnas partis möte började, höll S:t Jacobs kyrka i centrala Stockholm en extra gudstjänst ”för alla människors okränkbara värde”.

– Gudstjänsten är insatt i samband med Svenskarnas partis manifestation. Det är viktigt att markera med kraft mot intolerans, sade Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling till TT.

Kyrkklockorna ringde i tre minuter, precis som vanligt vid gudstjänst.

– Klockorna signalerar ”Kom! Här är alla välkomna”, säger Hans Ulfvebrand.

En gripen

Enligt Towe Hägg vid Stockholmspolisen har en person gripits i samband med protesterna mot Svenskarnas Partis möte.

– En person har gripits på förmiddagen i centrala Stockholm, misstänkt för förberedelse till grov misshandel, säger hon till TT.

River kravallstaket

När Svenskarnas parti började sin marsch mot Skeppsholmen började motdemonstranterna att riva kravallstaket.

En grupp demonstranter ropade: ”Dagens polis skyddar morgondagens nazister” och rörde sig upp mot Hamngatan och varuhuset NK. Flera poliser uppges ha blivit skadade av knallskot och flaskor.

– Polisen jagade igenom en stor grupp demonstranter och det blev väldigt oroligt då tårgas sprutades, rapporterar SVT:s Pontus Mattson. Det hela verkar ha lugnat ned sig nu, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer