Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) har stöd från distrikten. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Vi är redo för extraval” – starkt lokalt V-stöd för att fälla statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar hotar att fälla statsminister Stefan Löfven – och hon har starkt stöd från sina partidistrikt, visar SVT Nyheters rundringning. Alla distrikt som svarat säger att de står bakom sin partiledare.

- Så länge marknadshyror ligger på bordet kommer vi rösta rött oavsett vem som tar initiativet. För oss är detta väldigt enkelt; i riksdagen finns bara en majoritet för marknadshyror tack vare januariavtalet. Ingen regering, inga marknadshyror, säger Erik Järvelä, distriktsordförande för V i Fyrbodal.

På måndag kommer en misstroendeomröstning hållas om statsminister Stefan Löfven. Detta efter att Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i förmiddags deklarerade att hennes parti inte längre ingår i regeringsunderlaget.

Står bakom V-ledaren

SVT Nyheter har gjort en rundringning till de olika V-distrikten. Hittills har 13 av 25 distrikt svarat, bland dem Stockholm, Skåne, Göteborg och Uppsala, och alla tycker partiledaren agerar rätt.

– Som Nooshi sa i dag, om KD och M är med på misstroende, då ska vi rösta för att fälla Löfven, säger Joel Nordkvist, distriktsordförande i Gävleborg.

Vänsterpartiet i Göteborg menar att ansvaret för regeringskrisen ligger på Stefan Löfven.

- Om Löfven kommer tillbaka som statsminister gör han det inte med ett förslag om marknadshyror. Det finns ingen majoritet i riksdagen för en högerregering ledd av Ulf Kristersson, förutom om Annie Lööf skulle välja att sätta sig i samma regeringsunderlag som SD, säger ordföranden Håkan Eriksson, och fortsätter:

- Skulle den kommande processen leda till ett extraval så är vi helt redo för det.

”Hoppas att regeringen faller”

V i Uppsala menar att det är en allvarlig risk att det blir en regeringskris och att Ulf Kristersson blir statsminister – men att partiledningen gjort en klok avvägning.

- Det här är en chans att stoppa förslaget. Vi hoppas att regeringen faller och att vi får en ny regering som inte driver igenom marknadshyror, säger distriktets ordförande Per Markus Risman.

I Skaraborg säger V att man inte vill ställa sig bakom en borgerligt styrd regering som för en politik som inte är socialistisk och Vänstern i Stockholm menar att partiet varit tydliga mot statsministern:

- Vi har sagt att om Löfven presenterar ett förslag om marknadshyror så har vi inte längre något förtroende för honom. Han hade kunnat undvika en regeringskris genom att inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen, säger oppositionsregionsrådet Anna Sehlin till SVT Nyheter.

Enligt Stefan Löfven ska januariavtalet fullföljas och han menar att det är Vänsterpartiet som skapar en parlamentarisk kris. V-ledaren meddelade på torsdagskvällen att hon står fast vid sitt beslut.

– Regeringen har inte kompromissat. Vi har fått beskedet nu. Nu behöver vi en regering som säkrar sitt regeringsunderlag, säger Nooshi Dadgostar till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet