Foto: SVT

”Vi är rösten som säger: Var är kvinnorna?”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd är inne i slutspurten. Utrikesminister Margot Wallström är hoppfull och tycker att kritikerna pratar ”nonsens”.

En plats i FN:s säkerhetsråd skulle vara bra för både Sverige och världen, hävdar utrikesminister Margot Wallström i SVT:s Agenda.

– Vi kommer att vara det enda landet som företräder en feministisk utrikespolitik. Vi kommer att vara en röst som säger ”var är kvinnorna?” i fredsförhandlingar och fredsavtal. Vi kommer alltid att stå upp för folkrätten och vara trovärdiga i att visa att vi kan gå från ord till handling, säger hon.

Agenda

Kampanjen kritiseras

Kampanjen har kritiserats på hemmaplan. Det har bland annat ifrågasatts om Sverige vill sitta i säkerhetsrådet för prestigens skull, och att det vore bättre att fokusera på EU-politiken. Margot Wallström kallar kritiken nonsens och menar att det är ett billigt argument att kalla platsen i FN:s säkerhetsråd för glassig.

– Det är här politik. Det handlar om allt det som sedan hamnar på EU:s dagordning. Vi klarar av att hålla saker i huvudet samtidigt.

 ”Vi får hoppas”

Om Sverige vinner en av de två platserna från konkurrenterna Italien och Nederländerna vågar hon inte gissa.

– Det finns en hög lögnfaktor i de här omröstningarna tyvärr. Vi får hoppas.

Se hela intervjun i klippet högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet