Kommunals ordförande Annelie Nordström i Aktuellt. Foto: SVT

Nordström: ”Är mitt uppdrag att städa upp”

Annelie Nordström bestämde sig för att avgå från sin post som Kommunals ordförande i morse. Hon meddelade beslutet under en presskonferens tidigare under onsdagen.

– Vi tror att medlemmarna behöver välja en ny ordförande som kan ta förbundet in i framtiden för där finns så många viktiga utmaningar, säger hon om sitt beslut i Aktuellt på onsdag kväll.

Enligt Nordström är beslutet ett sätt att ta på sig en del av ansvaret för de felaktigheter som har förekommit inom Kommunal.

– Det här är mitt sätt att göra det. Det är mitt uppdrag att städa upp så att den som kommer efter mig har en chans att ta itu med medlemmarnas viktiga frågor, säger hon.

”Jag blev en del av apparaten”

Förra veckan avslöjade Aftonbladet att fackförbundet hade gått back med över 320 miljoner på att driva krog- och konferensverksamhet. Styrelsemedlemmarna hade rest gratis och haft omfattande representationsnotor i form av sprit och vin och shower. Några dagar senare avslöjades det att Kommunal också hade försett utrikesminister Margot Wallström med en lägenhet. Sedan skandalen rullade igång för en vecka sedan har fackförbundet tappat 9.600 medlemmar.

Enligt Nordström förstod hon att allt inte stod rätt till inom Kommunal och med dess ”otidsenliga lägenhets- och alkoholpolicy”, men hon litade inte fullt ut på sin magkänsla och det ångrar hon i dag.

– Magkänslan när vi drog igång Metropol Palais var inte den bästa och det skulle jag ha litat på mycket mer, istället för att lita på dem som tyckte att det skulle ske, säger Nordström.

Men hon menar att den kulturen, enligt vilken man kan ta ett glas vin med förbundsstyrelsen efter sammanträde och åka business class, är något som är nedärvt.

– Det är just de saker vi behöver förändra nu, så att det inte blir hela Kommunal, säger hon.

Under onsdagens presskonferens presenterade Nordström en åtgärdsplan med hjälp av vilken Kommunal ska få bukt med den otidsenliga kultur som Nordström säger att hon själv blivit en del utav.

– Jag började ta tag i sakerna i den fackliga verksamheten. Jag borde givetvis också ha tittat mer noga på saker inne i organisationen. Sedan blev man en del utav det och man blir en del av apparaten och man ser det mindre tydligt efter ett tag. Jag tror att det är mänskligt. Jag tror man ser tydligare i början av ett uppdrag än när man har blivit en del av apparaten. 

Avgår i vår

Nordström avgår först vid Kommunals kongress i maj, till dess kommer hon att arbeta med åtgärdsplanen och fortsätta driva avtalsrörelsen.

– Våra medlemmars villkor är fortfarande lika dåliga och det behöver vi ha kraft att ta tag i, parallellt med att vi städar upp i förbundet.

Än så länge är hon den enda i ledningen som har meddelat att hon lämnar sin post.

– Att i det här läget lämna skutan utan att det finns någon ledning kvar, det menar jag hade varit ansvarslöst, säger Annelie Nordström. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet