”Vi har fokus på barn och unga”

Publicerad

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg chattade från Almedalen

Jimmy: I ert skolförslag skriver ni att det i vissa gymnasieämnen bör krävas minst B för att bli antagen till lärarutbildningen. Rimligtvis borde väl det kravet införas efter att vi fått externa examinatorer till de nationella proven då betygsprecisionen inte är säkerställd dessförinnan? Jag läser själv sista året på gymnasiet, och funderar på att bli lärare, och har legat på C-nivå i svenska sedan högstadiet men har samtidigt fått B på det nationella provet. I dag kan ju en elev få betyget A i svenska trots att den t.ex. inte kan skilja mellan de och dem samtidigt som jag som kan det får C då jag t.ex. enl. läraren inte lever upp till att bemöta ”tänkta motargument på ett relevant sätt”, i muntlig framställning, vilket läraren inte ens kan förklara den praktiska innebörden av. Ska det vara så här?

Acko Ankarberg Johansson: Jag kan tyvärr inte kommentera eller bedöma din enskilda situation men det är alltid viktigt att man som elev kan lite på att det är en rättvis betygsbedömning.

Jimmy: Vad vill ni göra för att omvärlden ska ta ett större ansvar för migrationen?

Acko Ankarberg Johansson: Vi måste först själva se till att vi har en bra migrationspolitik. Den ska också samordnas med övriga länder inom EU. Jag är glad över de förslag som EU-kommisionär Cecilia Malmström la nyligen, jag tror att de kommer att leda till förbättringar.

Clas Ganslandt: Är det försvarbart att ”satsa ”17 miljoner på denna vecka ?? Politiken framförs ju i många andra medier hela tiden !! Dessa 17 miljoner hade kommit bra till hand i skolan/äldreomsorgen vänliga hälsningar /Clas

Acko Ankarberg Johansson: Jag är lite osäker på vad din siffra avser. Flera myndigheter har i sitt uppdrag att bedriva opinionsbildning och då är Almedalsveckan en bra arena att finnas med på. Självklart ska allting ske med sans och måtta.

Dag den vise: Finns det fortfarande folk i ditt parti som vill totalförbjuda aborter?

Acko Ankarberg Johansson: Partiets linje innebär att vi står bakom abortlagstiftningen. Vi vill också öka insatserna för att minska oönskade graviditeter, för att på så sätt få ner antalet aborter. Det handlar bland annat om fler och bättre ungdomsmottagningar. Vad enskilda medlemmar tycker är omöjligt att veta.

Tomas: Vad gör KD för människor som arbetar och bor på landsbygden när det inte finns någon kollektivtrafik mm

Acko Ankarberg Johansson: Det är viktigt att man ska kunna leva och bo på landsbygden. Kollektivtrafiken är en del men det är också viktigt att politiken inte käppar i hjulen för bilismen. Bilen ger en fantastisk frihet och det är angeläget att vi får mer effektiva och miljövänliga drivmedel för vi vet att utsläppen från trafiken ger negativa effekter på miljön och det måste vi bekämpa.

Ulla: Ni vill tydligen få dryga 11 procent av rösterna i nästa val – vilka frågor kommer att vara de viktigaste för er?

Acko Ankarberg Johansson: Jag vill att vi ska få ett tvåsiffrigt resultat! Det arbetar jag för. Vi har fokus på barn och unga, då är det viktigt att familjen får bra förutsättningar, att skolan är bra, att ungdomsarbetslösheten minskar och att vi tidigt fångar upp unga på glid. Sammanhållningen i samhället är viktig och där har politiken en viktig uppgift att fylla. Jag tror att de här områdena leder oss mot ett bättre samhälle och ett bättre valresultat för oss.

Jens: Kommer pensionärernas skatter att sänkas mer än löntagarnas när ett femte jobbskatteavdrag införs? Ni lovade ju i valrörelsen 2010 att skillnaden i beskattning på sikt skulle bort.

Acko Ankarberg Johansson: Jag är glad att vi sänkt skatten för pensionärerna fyra gånger, om sammanlagt 14 miljader. Nu vill vi gå vidare med en femte sänkning av skatten för pensionärer och ett femte jobbskatteavdrag. Det måste givetvis balanseras mot hur ekonomin ser ut i övrigt men vi tycker det är viktigt att skatteskillnaden mellan pensionärer och arbetstagare minskas.

Franz Maly: Som nybliven pensionär uppmanar jag alla politiska partier som har lite kurage att sänka skatten på pensionen med 50%.Vi pensionärer har redan betalat så mycket i skatt att det räcker mer än väl. Lyssnar ni inte på detta budskap hotar vi pensionärer med röstbojkott i kommande val!!! Hur går det då om 2,5 miljoner röster försvinner????? Dags att vakna och agera för pensionärerna för att vinna valet ”ALLIANSEN”. Franz Maly

Acko Ankarberg Johansson: Jag är glad att du uppskattar de fyra sänkningar för pensionärerna som vi gjort, om sammanlagt 14 miljarder. Vi vill gå vidare och sänka skatten för pensionärerna ännu en gång.

Sanna: På vilket sätt är ni kristna?

Acko Ankarberg Johansson: Ett parti är inte kristet, det är människor som har en trosuppfattning. Det finns troende människor i vårt parti, presic som i alla andra. Den kristdemokratiska filosofin bygger på kristna värderingar men det är inte det samma som att vi är ett religiöst parti. Vi gör en skillnad på politik och religion. I detta sammanhang är det en viktig princip för oss är friheten till religion, och friheten ifrån religion.

Lars: Hur tänker KD om lärarlönerna? Arbetar ni för att höja lärarnas status?

Acko Ankarberg Johansson: Det avtal som fattats mellan parterna innebär att lärarna ska ha en bättre löneutveckling. Nu är det viktigt att alla kommuner tar ansvar för detta avtal. Det är också en del i att höja lärarnas status. Andra delar är att höja kraven för att bli antagen till lärarutbildningen, och ta bort onödigt administrativt arbete så lärarna får tid till huvuduppdraget.

Robban: Tycker du det är demokratiskt när ni ingår i Alliansen och inte går till val på eget valmanifest? Och om du svarar ja på det varför går ni inte samman till ett parti då?

Acko Ankarberg Johansson: De fyra partierna inom alliansen går till val på egna program. Till det kommer ett gemensamt valmanifest som arbetas fram i olika arbetsgrupper. Det arbetet har precis börjat.

Max Wallinder: Varför hatar ni kvinnor?

Acko Ankarberg Johansson: Äh, nu undrar jag vad du menar? För mig och mitt parti har alla människor ett lika värde oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund, sexuell läggning eller religion.

Ulf: Vad anser KD om blockpolitik?

Acko Ankarberg Johansson: Jag tycker att väljarna i förväg har rätt att få veta vilka andra partier mitt parti kan tänka sig att samarbeta med i en regeringen. Det kommer att påverka politiken vilket regeringsalternativ ett parti väljer att ingå i. Vi har tydligt tagit ställning för att samverka med tre andra partier och tillsammans utgör vi Alliansen.

nyfiken: hej, vilken ställning har ni till invandringspolitiken i Sverige? Håller ni med SD eller?

Acko Ankarberg Johansson: Nej, vi håller inte med SD.

Jonas Lundgren: Peter Althin (KD) är före detta ordförande i Republikanska Föreningen. Kristdemokraterna vill ha kvar monarkin, trots att den begränsar demokratin och är otidsenlig. Varför?

Acko Ankarberg Johansson: Om Sverige blivit stat i dag hade det inte varit naturligt att införa monarki, men Sverige har en lång tradition med monarki och den traditionen anser vi värd att värna. Dock ska vi komma ihåg att monarkin har reformerats flera gånger, i dag saknar kungen makt och det tycker vi är bra.

Acko Ankarberg Johansson: Tack för era frågor! Du hittar mer information om vår politik på vår hemsida. Önskar dig en trevlig fortsatt sommardag!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet